«Tack gode Gud för pengarna» er tittelen på Uppdrag Gransknings (SVT) dokumentar om økonomien i Skandinavias største frimenighet: Livets Ord i Uppsala. Vårt Land har fått se dokumentaren som sendes onsdag kveld på SVT1.
Etter at Ulf Ekman forlot Livets Ord i mars 2014 for å bli katolikk, fikk SVT mange tips til saker de burde se på. I forbindelse med dokumentaren har de snakket med 67 personer, der de fleste har vært medlemmer og noen fortsatt er det. De forteller om et sterkt press på å gi tiende og kollekt.
– Det begynte allerede i barnehagen. Vi lærte å telle: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, Gud. Hver tiende krone var Guds, forteller en av personene.
– Tienden var Guds, beholdt man disse pengene selv, stjal man fra Gud, forteller en annen.
Følg oss på Facebook og Twitter!
Ifølge Uppdrag Granskning samler Livets Ord i Uppsala inn mellom 40 og 50 millioner kroner hvert år.
Mens medlemmene ble oppfordret til å gi, ble ansatte stadig fortalt at det manglet penger, og de ble spurt om de kunne vente med lønnsutbetaling, eller enda bedre, avstå en månedslønn – en lønn som i utgangspunktet var lav, siden man hadde idealistisk motivasjon for jobben.
LES OGSÅ: Bråk om Ulf Ekmans pensjonsavtale
– Penger rett i hånden
Flere pastorer som har samarbeidet tett med Livets Ord og Ulf Ekman forteller SVT om utstrakt brukt av honorar som skulle betales kontant.
Peter Youngren, en svensk TV-predikant bosatt i Canada, var flere ganger invitert til Uppsala for å preke i Livets Ord. Ulf Ekman var også gjest i Youngrens menighet, Toronto International Celebration Church.
– Da Ulf besøkte oss som gjestetaler ville han selv ha pengene i kontanter. Jeg trodde vi skulle overføre pengene til Livets Ord via bank, men slik ble det ikke, sier han.
Ifølge Youngren var kollekten, som ble samlet inn som en gave til Ekmans arbeid, på et sted mellom 10.000 og 15.000 dollar.
– I tillegg betalte vi reise og hotell, sier han.
Pengene som ble gitt kom inn både via kredittkort, sjekk og i kontanter, og siden Ekman ba om å få alt i kontanter, måtte en ansatt i ICC gå til banken å heve beløpet.
– Alt skjedde så fort, og når jeg tenker på det, så er det alarmerende, sier Youngren.
LES OGSÅ: Ulf Ekman snakker om hvorfor han forlot Livets ord for Den katolske kirke
Store summer
Han spekulerer også på hvor store beløp det kan dreie seg om dersom dette var vanlig praksis når Ekman var gjest. Både Ekman og Youngren var mye i Singapore i megakirken City Harvest Church, drevet av pastor Kong Hee.
– Der kunne det dreie seg om beløp på opp til 50.000 dollar, sier Youngren, som bedyrer at alle pengene han mottok gikk til menigheten hans, og ikke til ham selv.
Kong Hee ble tidligere i høst dømt for grovt underslag fra sin menighet. Forrige uke fikk han dommen: Åtte år i fengsel.
– Pastorene ønsket cash
Også en norsk pastor er intervjuet om pengegaver til Livets Ord-pastorer. Tore Danielsen fra Kristiansand var tilknyttet Livets Ord i 13 år, og i hans forsamling var det en selvfølge å gi tiende og kollekt til Livets Ord. Det var også vanlig at Livets Ord sendte sine predikanter til Norge.
– De skulle ha honorarer for å preke. 10.000 kroner per weekend var vanlig. I all hovedsak ble dette betalt kontant. Det var det pastorene ønsket, sier han til SVT.
Flere andre som Uppdrag Granskning har snakket med forteller om store kontantgaver som er gitt direkte til Ekman.
Svarer ikke på spørsmål
Om Ekman har beholdt pengene selv eller har gitt dem videre til Livets Ord, får ikke SVT svar på. Ekman har ikke oppgitt gavene til ligningsvesenet.
TV-kanalen har forsøkt å få et intervju med Ulf Ekman flere ganger de siste seks ukene, men han har ikke ønsket å svare på spørsmål – verken på e-post eller telefon.
SVT oppsøkte også Ekman under en boklansering, der benektet han at han har bedt om kontanter, men han avviste å bli intervjuet.
Heller ikke Vårt Lands søsteravis i Sverige, Dagen, får svar på spørsmålene sine fra Ekman.
Følg oss på Facebook og Twitter!
– Skattepliktig
Det svenske skattevesenet reagerer på kontantgavene som er gitt til Ekman. De anser alle gaver som kan sees som kompensasjon for arbeid, er skattepliktige.
– Ja, Skatteverkets oppfatning er at de er det siden man får det for det arbeidet man har utført, med direkte kobling til den virksomheten man er i. Da er det skattepliktig, sier Pia Blank Thörnroos fra det svenske Skatteverket til SVT.
Nye retningslinjer
Livets Ords nåværende ledelse forteller at de nå har laget retningslinjer om at det ikke skal tas imot kontanter, og at alle gaver skal gå til stiftelsen og aldri til privatpersoner.