Nyheter


Leger Uten Grenser angrepet igjen

I Afghanistan og Jemen forsøker Leger Uten Grenser å beskytte sykehus ved å oppgi GPS-koordinater til alle parter i krigen. I Syria må de holde dem hemmelig for å unngå bomber.

Torsdag i forrige uke var tredje gang på litt over en måned at et sykehus støttet eller drevet av Leger Uten Grenser ble truffet i luftangrep.

Erbin utenfor ­Damaskus ble bombet fra halv tre lokal tid.

En halvtime senere, idet sårede fra de første eksplosjonene ankom et LUG-støttet sykehus, ble sykehusets inngangsparti truffet av to raketter.

To personer mistet livet, seks andre ble skadet. To av de sårede var helsepersonell som var i gang med å organisere behandling av de sårede fra andre deler av byen. Den ene trengte omfattende operasjoner etter angrepet, den andre brakk flere bein i kroppen.

- Begge de ansatte ble hardt skadet, men takket være rask respons er de nå stabile. Det er for tidlig å si hva utfallet av skadene blir på sikt, sier Michiel Hofman, senior humanitærspesialist hos Leger uten Grenser.

LES OGSÅ: Frykter Jemen blir fristed for terrorgrupper

Ingen tar ansvar

– Vi er forferdet over at nok et sykehus blir mål for den massive bombingen i Syria, sier Hofman.

Han mener det internasjonale samfunnets reaksjon på konsekvensene av bombingen i Syria er langt mindre enn han hadde forventet, om et sykehus i Europa eller USA hadde blitt rammet.

- Det virker som om sivilbefolkningen i Syria ikke står spesielt høyt på den internasjonale politiske agendaen.

Direktøren for sykehuset, som ønsker å være anonym, sier situasjonen var kaotisk. Han forteller at sykehuset var i gang med ­behandling av den første gruppen sårede fra angrepet på byen, da rakettene traff. I tillegg til pasienter og ansatte ble bygningen og en ambulanse skadet.

- Ingen har beklaget eller tatt ansvar for rakettene. Det er dessverre regelen, snarere enn unntaket, i Syria. Vi blir ikke lenger overrasket over mangelen på reaksjoner fra andre enn de som er rammet lokalt, sier Hofman.

MSF driver seks sykehus i ­Syria, og støtter et hundretalls andre med materiell og trening.

Tredje gang

Angrepet kom så vidt over en måned etter at et LUG-drevet sykehus i Afghanistan ble bombet. Mer enn tretti mennesker mistet livet i angrepet MSF kaller en krigsforbrytelse.

LES OGSÅ: Hun jobbet ved sykehuset som ble angrepet

26. oktober ble et LUG-støttet sykehus i Jemen lagt i grus av raketter ifølge organisasjonen. En sykepleier skal ha blitt skadet. Den Saudi-ledede koalisjonen som kjemper mot de Iran-støttede­ Houthi-opprørerne, bekrefter overfor Reuters at de hadde fly i det Houthi-kontrollerte området, men avviser at de har truffet sykehuset. Begge steder var GPS-koordinater gitt til alle parter i krigen.

– I Jemen og i Afghanistan anså vi det som en god måte å unngå å bli truffet. Det har ikke fungert, og vi må ha en uavhengig granskning for å finne ut hvorfor, sier Hofman.

I Syria forsøker de noe helt annet.

– Fordi sykehus og klinikker så ofte har vært bombemål i Syria-krigen, forsøker direktørene ved de provisoriske sykehusene vi støtter å holde adressen hemmelig av frykt for nye angrep. I Erbin i forrige uke ser det ut til at pasienter og personell ble angrepet for å forhindre at noen fikk hjelp, sier Hofman.

Forferdet

Hofman sier organisasjonen ikke har data nok til å slå fast at krigene i Jemen og Syria er de hittil verste hva gjelder antall angrep på sykehus, men sier tallet uansett er «forferdelig» høyt.

LES OGSÅ: Svært mange barn drept i Jemen

- Vi forventer av alle stridende parter at de innfører respekt for internasjonal humanitær lovgivning i praksis. At de tar konkrete grep for å skille klart mellom militære mål og sivil infrastruktur som sykehus, enten de er provisoriske eller permanente.

- Hvordan bør det skje?

- Et skritt i riktig retning hadde vært økt medieoppmerksomhet om følgene av angrep på sykehus. I tillegg må de involverte landene endre praksis. Det er vanskelig for Leger Uten Grenser å si akkurat hva som må til for at det skal skje raskt. Men, understreker Hofman, det er ekstremt viktig.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter