Nyheter

– Eliten feirer nedleggelse

Utenriksminister Børge Brende (H) stenger Norges ambassade i Guatemala.

Utenrikstjenesten har i dag 103 stasjoner i 87 land. I høst har Utenriksdepartementet og statsråd Brende avgjort at Norge skal stenge fem ambassader i 2016.

– Norge skal ha en fleksibel og omstillingsdyktig utenrikstjeneste som ivaretar utenriks- og utviklingspolitiske oppgaver på en profesjonell og effektiv måte. Endringene i utenrikstjenesten og vår internasjonale tilstedeværelse er en konsekvens av politiske prioriteringer og budsjettmessige rammebetingelser, sier utenriksminister Børge Brende.

Et svik

En av utenriksstasjonene som stenges neste år, er ambassaden i Guatemala. Her er mange opprørte over at «politiske prioriteringer» gjør at Norges siste ambassade i Mellom-Amerika stenges.

– Eliten i Guatemala feirer at Norge legger ned ambassaden. Det burde bekymre oss, sier Kristina Rødahl, Kirkens Nødhjelps (KN) representant i landet.

Hun bruker sterke ord om avgjørelsen til Utenriksdepartementet:

– Det er et svik å stenge ambassaden.

LES OGSÅ: Komiker leder Guatemala-valg

Bredt opprop

Kirkens Nødhjelp er ikke de eneste som reagerer sterkt på stengingen av Guatemala-ambassaden. I et opprop beklager 33 internasjonale og 50 frivillige organisasjoner i Guatemala Norges tilbaketrekking:

«Norge har klart å etablere troverdige relasjoner med mange aktører i regjeringen, privat sektor og det sivile samfunn i Guatemala. Den norske ambassaden i Guatemala har gjennom 18 år vært en solidarisk alliert for organisasjoner og andre aktører fra det sivile samfunn i Guatemala som hver dag arbeider for forsvar og utøvelse av menneskerettigheter (...)», skriver organisasjonene i oppropet.

De har en bønn til norsk opinion:

«Det norske folk kan fortsatt be sine myndigheter om å revurdere beslutningen om å forlate Guatemala akkurat nå. For første gang i landets historie er en viktig kamp mot korrupsjon og straffefrihet i gang.»

Følg oss på Facebook og Twitter!

Viktig vakthund

Kristina Rødal i KN mener Norge har en viktig vakthundposisjon i Guatemala. Med Norge forsvinner en forkjemper for grunnleggende samfunnsbyggende verdier og praksis, påpeker hun.

– De som kjemper for et åpent og korrupsjonsfritt samfunn, mister en viktig alliert i en kamp der de selv går inn med livet som innsats.

Tidligere spesialrådgiver i UD – og leder av KNs kontor i Guatemala gjennom 21 år – Petter Skauen mener UD må omgjøre vedtaket:

– Nedleggelsen av ambassaden er en uklok avgjørelse, skriver han i et innlegg i Fredriksstad Blad.

LES OGSÅ: Skal ikke lenger ha ambassade i Zimbabwe

Til Mexico

Stortingets tredje visepresident og medlem av utenrikskomiteen, Svein Roald Hansen (Ap), har tatt saken opp med Brende i Stortinget. I et skriftlig spørsmål utfordrer han statsråden til å revurdere nedleggelsen.

Det vil ikke Brende gjøre:

– La meg understreke at nedleggelsen ikke betyr at vi avslutter samarbeidet med de grupper vi har samarbeidet med. Fra neste år vil Guatemala og det øvrige Mellom-Amerika følges opp fra ambassaden i Mexico, som samtidig styrkes med en utsendt diplomat.

Alle kutter

Utenriksministeren opplyser at bistanden til Guatemala – og de øvrige landene i Mellom-Amerika – er gradvis redusert de senere årene, «både av nåværende og den forrige regjeringen».

– Norsk engasjement i Latin-Amerika dreies i økende grad fra et bistandsfokus i Mellom-Amerika til et partnerskap med hele kontinentet basert på felles interesser om næringsliv, handel og globale utfordringer.

Store kutt

Solberg-regjeringen har kuttet kraftig i bevilgningene til Latin-Amerika:

• I 2014 gav man 184 millioner i bilateral bistand.

• I år er den nede på 144 millioner.

• I forslagene for 2016 er den barbert videre ned til 30 millioner.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter