Nyheter

Falske bilder sirkulerer etter angrepene i Paris

Rykter og feilinformasjon blir delt aktivt på sosiale medier i etterkant av angrepene i Paris.

Her er noen av halvsannhetene som florerte i sosiale medier etter terrorangrepet:

Listen er blant annet satt sammen fra Metro.se, Le Monde, BBC.


Ikke Paris akkurat nå

Et bilde som ble publisert på en twitterkonto på lørdag med teksten «Paris akkurat nå. Bemerkelsesverdig!» har blitt delt over 30.000 ganger. Bildet er ikke fra helgen, men fra januar, og minnesamlingen var i forbindelse med Charlie Hebdo-angrepene:

###

Pegida-marsj i Tyskland

Et lignende bilde fra Tyskland har blitt delt, med teksten «tyskerne er i gaten for å rope ut sin støtte». Dette er heller ikke et bilde fra helgen, men fra en markering i januar, i regi av anti-islam-bevegelsen Pegida:

###

Ikke i Bataclan

Dette bildet ble delt, med teksten «Bilde fra Bataclan før skytingen». Bildet viser riktignok bandet Eagles of Death, som spilte i Bataclan på kvelden skytningen skjedde, men bildet er fra en konsert i Dublin to dager i forveien.
###

Gammel tweet

En tvitring som presidentkandidat i USA, Donald Trump, skrev etter Charlie Hebdo-angrepene i januar fikk nytt liv i helgen. Tweeten viser tydelig at den først ble skrevet i januar, men det har ikke vært noe hinder for at den har blitt delt ivrig denne helgen:

«Er det ikke interessant at tragedien i Paris fant sted i et av de landene i verden med strengest våpenkontroll?»

Dette førte til at en fransk ambassadør kalte Trump for en «gribb».


Tilfeldig brann

En flyktningleir i Calais, Frankrike, begynte å brenne kort tid etter episodene i Paris. Straks begynte rykter å gå om at dette var et hevn-angrep mot syriske flyktninger. Brannen startet sannsynligvis på grunn av en svikt i det elektriske anlegget.


Rutineslukking

Mange skriver at Eiffeltårnet slukket lysene i respekt for ofrene etter skytingen. Sannheten er at lyset på Eiffeltårnet skrus av hver natt, for å spare strøm.

###

Ikke farget

Et bilde av Empire state building, med det franske flaggets farger lyssatt på toppen ble ivrig delt. Bygningen hadde imidlertid ikke denne dekorasjonen i helgen, men ved Charlie Hebdo-angrepene i januar. Det nye bygget som er reist på plassen der World Trade Center stod, er imidlertid lyssatt med de franske fargene - tricolor:

###

Feil kunstner

Twitterkontoen til gatekunstneren «Banksy» publiserte et av ikonene som har gått viralt i etterkant av skytingen - Eiffeltårnet som et fred-tegn. Banksy har med det fått mye ære for å ha laget ikonet. Det er imidlertid kunstnere Jean Jullien som tegnet ikonet (twitter-konto), og artisten Banksy står heller ikke bak twitterkontoen @Therealbanksy:

###
Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter