Er det noe å hisse seg opp for når fotballens toppledere bruker tjuvtriks for å vinne kampen om posisjoner og penger?
Hvis fotballen er den sosiale læringsarenaen de skryter av at den er, så er svaret ja.
Over en kvart milliard mennesker i verden er organiserte fotballspillere. Millioner av barn går rundt i T-skjorter der det står Messi eller Ronaldo på ryggen.
Fotball er nasjonalidretten i de fleste land i verden. Ingen sport har flere tilskuere og større omsetning.
LES OGSÅ: – Kåffa spiller «Jesus-fotball»
Underholdningsindustrien på det grønne gresset hviler tilsyne- latende på et fundament av verdier som de fleste slutter opp om. Her får barna lære å følge regler, handle til fellesskapets beste og å utvise fair play. Eller?
Tre i trøbbel
Verdensfotballens øverste sjef gjennom de siste 17 år, FIFA-sjef Sepp Blatter, er nå suspendert fordi korrupsjonsbevisene er blitt for mange. Senest i forrige uke forsnakket han seg og avslørte at han hadde lovet Russland VM i 2018 før avstemmingen ble holdt. Dette har fått den engelske søkerkomiteen til å varsle erstatningssøksmål for de 280 millionene de la ut i kampen for VM.
Europafotballens boss gjennom åtte år, Michael Platini, er også suspendert. Dette fordi det nylig ble avdekket at han mottok 17 millioner kroner av Sepp Blatter i 2011, en utbetaling som angivelig var lønn for ekstra- arbeid han hadde gjort for FIFA.
LES OGSÅ: Jan Dørum bestemte seg for å prøve en ny avhengighet
Pussig da at utbetalingen var hemmelig, kom ni år forsinket, like etter at Platini støttet Blatters gjenvalg og like etter at Platini ga UEFA-stemmene til Russland og Qatar for VM i 2018 og 2022. Platinis sønn fikk i samme slengen jobb hos emiren i Qatar.
Norgesfotballens president, Yngve Hallén, stemte sammen med Michael Platini for at Blatter skulle få fortsette som president i 2011. Hallén sitter i FIFAs etiske komité, som nå har sett seg nødt til å suspendere Platini, men Hallén holder fortsatt muligheten åpen for at han vil støtte Platini i valget til FIFA-sjef i februar. Det vil i så fall bety at en korrupsjonsmistenkt visepresident rykker opp for å rydde opp etter sin mentor og læremester.
Respektløs
Etter møtet mellom NFF og de 53 andre europeiske fotballforbundene den 15. oktober, spurte Aftenposten Hallen om de moralske aspektene rundt de 17 millionene som Blatter ga til Platini:
«Det hadde vi ikke tid å ta stilling til i løpet av noen timer her», svarte Hallén.
Svaret er forstemmende. Med en korrupsjonsanklaget president som møtetema, var moralske aspekter ikke interessant å bruke diskusjonstid på.
Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!
Yngve Hallén har sittet på toppen i norsk fotball siden 2010. Han har kortere fartstid enn Blatter og Platini, men han har brukt sin posisjon lojalt til å støtte de over seg i systemet.
De under seg har han kanskje ikke den samme respekten for. To kvinnelige styremedlemmer har trukket seg og begrunnet det med Halléns lederstil. Sparkingen av Drillo var vel heller ikke eksempel på personalbehandling i verdensklasse.
Her ble mannen som skapte det norske fotballeventyret ydmyket på umotivert vis av skrivebordsspillere som bare var opptatt av å framstå som handlekraftige.
Emmen smak
På grasrota i norsk fotball er det mange som ønsker en ny president på Tinget neste år. Men Hallén har forsøkt å kvele opprøret gjennom følgende uttalelser til Dagbladet 2. september:
«Jeg kan bekrefte at jeg har en god dialog med Marianne, og at jeg har gjort det klart for henne at jeg ønsker å fortsette å gjøre en jobb for norsk fotball».
Den «Marianne» som Hallén har klargjort sitt ønske for, er Marianne Brynhildsen, leder av Fotballforbundets valgkomité. I tillegg har hun betalte styreverv i ikke mindre enn fire forskjellige datterselskaper av NFF.
LES OGSÅ: Skal fjerne ølservering på fotballkamper
Brynhildsen er utnevnt til disse vervene nettopp av Yngve Hallén og hans styre i NFF. Hun har alt å tjene på å være på lag med sjefen.
Det smaker av alt annet enn uavhengighet, integritet og tillit. Det smaker emment av prinsipper – eller mangelen på prinsipper – vi har fått innblikk i hos FIFA og UEFA.
Det smaker av maktspill på bakrommet.