Nyheter

Griseprat 
satt i system

«Berit Puler Alle Hun Kjenner». Slik lyder en av huskereglene for våpen-
bruk i Forsvaret. Grisepraten viser en holdning til kvinner som er helt bak mål.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Vanligvis setter vi ikke slik ordbruk på trykk i Vårt Land. Når vi likevel gjør det, er det fordi dette grisepreiket er hverdagen for mange unge kvinner i førstegangstjenesten i Norge. Like klein er huskereglen for bruk av kart og kompass: «Inn i trusa, opp i musa». De er uttrykk for en mannlig ukultur og en holdning til kvinner som er helt bak mål.

Den som har satt søkelyset på ukulturen i denne omgang er KrFs Elisabeth Løland. Hun sitter i det regjeringsoppnevnte­ Vernepliktsutvalget, som legger­ fram sin innstilling i dag. Hun har snakket med en rekke unge kvinner avtjener førstegangstjenesten. Etter disse samtalene omtaler Løland fenomenet som en «stygg ukultur».

Ikke opplæring

Neste år blir verneplikt for kvinner innført i Norge­. Da er det ekstra viktig at Forsvaret får bukt med slike utvekster.

For selv om lederne i Forsvaret sier de riktige tingene­ om likestilling, så har åpenbart ikke de yngre­ lederne som jobber tettest på de som avtjener­ verneplikten­ fått opplæring i likestilling.

Ut fra det Løland sier, er griseprat og ned latende holdninger­ til kvinner­ noe som går i arv fra generasjon­ til generasjon­ i Forsvaret. Dermed er dårlige holdninger­ satt i system­.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Må handle

Når forsvarsminister Ine Eriksen Søreide i dag får rapporten på sitt bord, bør hun kreve en handlingsplan som innbefatter at alle ledere og alle med befalsgrad må innom et program der de får klar beskjed om at dette er uakseptabelt­.

Det norske forsvaret er ment å forsvare samfunnet og våre norske verdier. Da er det viktig alle som deltar i denne viktige jobben har det klar for seg hvilke verdier vi ønsker å forsvare.

Én av dem er likestilling og likeverd, og at ingen skal behøve å leve med nedlatende sexpreik som rammer eget kjønn.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter