Nyheter

Språkmobberne

Oslos nye varaordfører hadde knapt forlatt dagsrevystudioet før språkpolitiet kastet seg over henne.

Arbeiderpartiets Khamshajiny Gunaratnam er hovedstadens nye varaordfører. Hun gjorde en meget god figur da hun onsdag var gjest i Dagsrevyen. Hennes muntlige ferdigheter var fullt på høyde med det beste som er å finne blant norske politikere. Med presisjon, glød og ekte engasjement fortalte hun om seg selv og hva hun ønsker å bidra med som byens varaordfører.

LES OGSÅ: Han foreviget Norge

«Språkspalta»

Men, skrekk og gru, 27-åringen snakket feil, ifølge aktivister på Facebook-siden «Språkspalta»:

«Nå har Oslo altså fått en varaordfører som sier sjuesju; da er det bare å håpe at kompetansen som er nødvendig for å utføre dette vervet er bedre enn evnen til å snakke - og der kom det et ‘bærte’ også, grem!», skrev kvinnen som med nidkjærhet startet ballet. Mange kastet seg på og kommenterte den alldeles skrekkelige språkbruken. Tenk, hun – en ung og meget oppegående kvinne, med bakgrunn fra Sri Lanka – sa sjuesju. Og, på toppen av det hele, hun «bærte» med seg et eller annet.

Selvsagt er det viktig at en politiker uttrykker seg på en måte som ligger nærmest mulig det korrekte – det vil si slik som språkpolitiets selvforherligende representanter mener det skal være. Med en iver og entusiasme som får nordkoreanske grensevakter til å framstå som harmløse barne-TV-onkler, sitter språkkonstablene klare til å kaste seg over deg så snart du gjør en bitteliten feil. Med laptopen i fanget fyrer de løs når du avslører at du ikke helt fikser de vanskelige lydene. Kanskje klarer du ikke å si tjuesju i stedet for sjuesju, uansett hvor hardt du prøver. Kanskje sørger du for ufrivillig komikk når det blir skjedelig i stedet for kjedelig.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Oppgulp

Jeg kunne ikke dy meg da jeg leste oppgulpet fra språkpolitikvinnen, som garantert skriver og taler et 110 prosent korrekt norsk: «Ikke vanskelig å finne noe å kritisere. Makan til negativitet.», skrev jeg. Og fikk til svar:

«Dette er Språkspalta - hva venter du deg?»

Svaret er: Mer raushet. Og at voksne folk holder seg for gode til å være språkmobbere.

Morten Sjølli

Morten Sjølli

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter