Nyheter

Avlyst juletradisjon skaper strid

Skolekors deltakelse i katolsk festival er kjernen i en av årets amerikanske førjulskrangler.

En 25 år lang festivaltradisjon er sentrum i en strid som har oppstått i Portland i Oregon. The Grotto's Christmas Festival of Lights holdes ved et katolsk alter i en botanisk hage. Festivalen skal være en høyt aktet tradisjon blant lokalbefolkningen, og kor fra menigheter, skoler og andre sammenhenger deltar.

Ateistgruppen Freedom From Religion Foundation (FFRF) krever imidlertid at det blir slutt på skolekorerens medvirkning, skriver The Oregonian.

– Læres opp til at dette er greit

– Det trenger ikke å være lovlig bare fordi det er en tradisjon. Hele generasjoner av studenter i Portland blir ved dette fortalt at det er greit for offentlige skoler å promotere katolske arrangementer, sier Annie Laurie Gaylor i FFRF.

Advokater vurderte klagen fra FFRF og konkluderte med at skoledistriktet risikerte å begå lovbrudd dersom de fortsatte å la skolekorene være med på festivalen. Ledelsen besluttet derfor å avslutte deltakelsen. Lærerne ble nylig informert om beslutningen.

Nekter å godta avgjørelsen

– Det var en trist beslutning for oss, sier skoledistriktets talskvinne Christine Miles, som understreker at det var det rette å gjøre for å unngå å begå lovbrudd.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Lokale innbyggere vil imidlertid ikke godta avgjørelsen og ber myndighetene om å snu. En underskriftskampanje på nett ble satt i gang av en tidligere elev, og etter bare 24 timer hadde 1.000 mennesker skrevet under, melder Christian Today.

I ferd med å vinne julekrigen

I 2011 skrev Vårt Land at konservative kristnes årvisse protest mot den påståtte sekulariseringen av julen hadde begynt å gi resultater.

Den amerikanske julekrigen kan spores tilbake til grunnloven som sterkt skiller mellom stat og kirke. Opp gjennom årene har julen vært gjenstand for flere rettssaker. I 1989 fastslo landets Høyesterett at både juletrær og sjuarmede jødiske lysestaker har en naturlig plass i det offentlige rom.

Andre domstoler har slått fast at utstillinger med julekrybber er i orden hvis andre sekulære og religiøse symboler får plass ved siden av.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter