Nyheter

Venstre vil avgjøre eggdonasjon

Venstre utfordrer høyre til å snu i det de kaller en liberal kjernesak. Sier KrF ikke kan hindre eggdonasjon om Høyre blir med på laget.

– Hvis Høyre nå har mot til å tillate eggdonasjon, så blir det flertall, sier Venstres helsepolitiske talsperson Ketil Kjenseth.

Han sier Venstre, Frp og Høyre nå kan gjennomføre en endring i bioteknologiloven. I den rødgrønne regjeringen klarte Senterpartiet å hindret at eggdonasjon ble lovlig. På borgerlig side er det KrF som er den tydeligste motstanderen. Men selv om KrF ikke støtter endringen, kan de ikke spille den samme rollen som senterpartiet har gjorde, dersom resten av det borgerlige flertallet støtter opp om å tillate praksisen, sier Kjenseth.

– Nå er det hverken Sp eller KrF som kommer til å avgjøre dette.

Her hjemme

Kjenseth ser flere fordeler ved å endre loven. Han mener det vil sikre at pasientene får god og sikker behandling i Norge, fremfor å måtte underlegge seg utenlandsk helsevesen og rettigheter, og mener feltet kan bli enda bedre og sikrere om eggdonasjon tillates i Norge. Men han mener det også handler om kvinner i andre land.

– I dag er det store flertallet av tilgjengelige egg i Europa fra Spania og de er blitt en handelsvare. Vi bør motarbeide en slik utvikling og bidra til en god norsk tradisjon med altruistisk donasjon av organer, celler og vev, sier Kjenseth, som mener vi allerede har ventet for lenge.

Lunkent Høyre

I Høyres program fra landsmøtet i 2013 står det at partiet ikke vil tillate eggdonasjon. Helsepolitisk talskvinne Tone Wilhelmsen Trøen sier avgjøreslen er tatt på bakgrunn av barnets beste, og at partiet vil jobber ut ifra programmet.

– Men det er ingen hemmelighet at det er delte meninger i partiet. Mindretallet var stort i denne saken.

Regjeringen, der Høyre har helseministeren, arbeider med en stortingsmelding om bioteknologi. Trøen sier debatten om bioteknologi må være bred. etikkbasert, og ikke bare handle om eggdonasjon eller likestilling.

– Ny utvilkling åpner for stadig nye muligheter. Og jeg tror for eksempel surrogati må være en del av denne diskusjonen.

Sitter surrogati lengre inne enn eggdonasjon i Høyre?

– Det tror jeg det gjør for alle. Når vi skyver grensene på dette feltet må vi se helheten og være innforstått med hva vi kan være i ferd med å gjøre.

KrF klare

Høyres forsiktighet legger ikke opp til noen strid med støttepartiet KrF. Også der er man bekymret for de videre følgene av å tillate eggdonasjon. Mens Venstre argumenterer for at eggdonasjon er en likestilling av kvinner og menns fertilitet, og peker på at sæddonasjon har vært godtatt i mange år, bruker KrF nettopp Venstres argumentasjon, som et argumetn mot å flytte grensene.

– Tilbudet om sæddonasjon for hetrofilepar førte til krav om assistert befruktning også for likekjønnede. Dette har igjen utløst krav om assistert befruktning for alle kvinner. Likeså brukes det nå som et argument for eggdonasjon, sier KrFs helsepolitiske talskvinne Olaug Bollestad.

Bollestad mener diskusjonen må handle mer om verdier enn om rettigheter.

– Når barn i større grad blir en rettighet endres menneskesynet vårt.

Bioteknologirådet går i sitt råd til Stortinget inn for å tillate eggdonasjon, men med kjennskap til donoren som premiss.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter