– Gang på gang smeller det rett ved siden av deg, sier Hilde Henriksen Waage om situasjonen i Øst-Jerusalem.
Historieprofessoren ved Universitetet i Oslo har nettopp kommet tilbake fra to måneder i byen. De siste dagene har smellene kommet stadig tettere.
LES OGSÅ: Det går mot et kaos av voldsepisoder på Vestbredden
Voldsspiral
Torsdag kveld ble et israelsk par drept da de kjørte mellom to bosettinger. Lørdag ble to israelske menn drept, og en kvinne og et barn såret, da en palestinsk mann angrep med kniv i Jerusalems gamleby. Han ble senere drept av israelsk politi, melder NTB.
Politiet svarte med å nekte alle palestinere tilgang til gamlebyen, skriver NRK.
Opptøyer fulgte i Øst-Jerusalem og på Vestbredden, der 500 skal være skadd, ifølge NTB. Palestinere forteller om angrep fra israelske bosettere på Vestbredden, melder Haaretz. Mandag drepte israelske soldater en palestinsk trettenåring i en flyktningleir på Vestbredden, ifølge AFP. Samme dag døde en palestinsk 18-åring av skuddskader.
Alt tidligere i høst økte spenningene da tilgangen til tempelhøyden ble strammet inn for palestinere. Der ligger Al-Aqsa-moskeen. Men uroen rundt tilgangen til den hellige moskeen, er et symptom på noe dypereliggende, mener førstelektor ved Universitetet i Oslo, Dag Henrik Tuastad.
– Det er ild under asken i Øst-Jerusalem og på Vestbredden, sier han.
LES OGSÅ: – Israel har vunnet
Maktesløshet
Ifølge både Tuastad og Waage, er det nye ved de siste dagenes voldsspiral at den i stor grad skjer i Øst-Jerusalem.
– Denne gangen kan ikke regjeringen skylde på manglende palestinsk kontroll. Det er en utrolig fiasko for dem, sier Tuastad.
LES OGSÅ: Frikjenner Hamas for Midtøsten-kriser i ny bok
På Vestbredden og Gazastripen kan israelske styrker lett skille ut og kontrollere den palestinske befolkningen, påpeker Waage. Øst-Jerusalem er derimot så å si umulig å kontrollere på denne måten, mener hun. Militære virkemidler kommer til kort i møte med den blandede befolkningen.
– Du må være lommekjent for å vite hvem som bor i hvilken gate, sier Waage.
Og ting skjer veldig fort i Øst-Jerusalem, forteller hun.
– Da jeg og mannen min ruslet forbi Damaskus-porten ved Tempelhøyden, dultet plutselig en palestinsk gutt til en soldat. Tre soldater tok et hardt grep om gutten. Så kom fem-seks palestinske ungdommer løpende til, sier professoren, som mener dette viser hvordan statsminister Netanyahus politikk møter veggen i egen hovedstad.
– Han har konsentrert seg om å håndtere symptomer, ikke årsaker.
LES OGSÅ: – Jeg bryr meg ikke om jøder, men jødehat interesserer meg
Trykkoker
Årsakene til volden og opptøyene, er de samme triste som før, ifølge Waage:
• Fredsprosessen er fastlåst.
• Konflikten har havnet i skyggen av Syria og Irak.
• Israels jerngrep om de palestinske områdene, palestinsk vanstyre på Vestbredden og splittelsen med Hamas.
– Palestinerne ser ikke lys i enden av tunnelen. Urolighetene er en følge av en stor politisk frustrasjon. Noe damp må ut av trykkokeren. Dette handler ikke først og fremst om religion, selv om norsk debatt kan gi inntrykk av det, sier Waage.
Følg oss på Facebook og Twitter!
Ingen fordømmelse
Foruten at den skjer i Øst-Jerusalem, er én ting nytt ved de siste dagenes vold, mener Tuastad: De palestinske selvstyremyndighetene har ikke fordømt drapene på de to israelske bosetterne rett før helgen.
– Kan det gå mot en tredje intifada?
– Det skal mye til. Om palestinske myndigheter gjør alvor av å bryte samarbeidet med Israel og Oslo-avtalen, kan en se at palestinsk politi slakker på kontrollen med demonstrasjoner, som igjen vil gi rom for nye opptøyer. Hvis politistyrkene helt slutter å operere, er det fritt fram for en tredje intifada, sier Tuastad.
LES OGSÅ: Israel-bølge i høstens bokflom