Nyheter

Blodmåne-spekulasjoner skaper endetidsfrykt

Den røde månen natt til mandag har ingenting med Jesu tilbakekomst og opprykkelsen å gjøre, mener kristen astronom.

Bilde 1 av 3

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

«Solen skal forvandles til mørke og månen til blod før Herrens dag kommer, den store og strålende.»

Bibelverset er hentet fra Apostlenes gjerninger kapittel 2, vers 20 og har fått mye oppmerksomhet de siste to årene. Årsaken er blant annet megakirke-predikanten John Hagees bok om blodmåner som endetidsvarsler. Hagee er pastor i Cornerstone Church i Texas, en menighet med mer enn 20.000 aktive medlemmer.

LES OGSÅ: Kristne sprer nye rykter om dommedag

Varsler om Israel-hendelse

Kort fortalt: De siste to årene har det vært fire måneformørkelser. Nattens var den siste i rekken. Ulikt solformørkelser, der solen blir svart, blir månen ofte rød (se faktaboks). Dermed knyttes bibelverset over sammen med måneformørkelsene.

Disse fire måneformørkelsene har alle falt sammen med jødiske høytider. Når dette har skjedd tidligere har det vært i tilknytning til dramatiske hendelser knyttet til det jødiske folk, hevder Hagee. Dermed mener han at de er tegn fra Gud om endetiden: Opprykkelsen er her, Jesus kommer igjen og Armageddon-krigen vil starte.

Hagee har tjent store penger på profetien sin. Boka Fire blodmåner; noe er i ferd med å skje har solgt over en halv million eksemplarer og har ligget på bestselgerlistene lenge. Hagees profetier har også blitt spredd av norske stemmer, blant annet på Visjon Norge.

– På grensen til astrologi

Teorien om blodmånene har høstet mye kritikk. Både astronomer og teologer har dementert den regelmessig siden den ble lansert.

– Dette er på grensen til astrologi. Dette er bortkastet tid, men så mange kjøper teorien, at ingen menighet er immun. Den skaper frykt hos folk, noe som er unødvendig og galt, sier Greg Boyd, pastor ved Woodland Hills Church i Minnesota til Washington Post.

Den kristne astronomen Jay Ryan er en av dem som har gått grundig gjennom påstandene til Hagee. Ryan avviser dem som oppspinn og en del av «endetidsindustrien».

– Hver gang det er en formørkelse får jeg e-post der jeg blir spurt om dette er tegn fra endetiden. Jeg vil heller at kristne bruker tid på å søke kunnskap om Guds underverk på himmelen, og lærer seg at formørkelser er vanlige naturfenomener, skriver han på sin blogg.

LES OGSÅ: Dommedagspredikant innrømmer at han tok feil

Jødene er styrt av månen

Gjennom flere innlegg viser han fram hvordan blodmåne-tilhengerne mangler astronomikunnskaper og historiekunnskaper.

• Sammenhengen mellom de jødiske høytidene og måneformørkelser er så enkel at den jødiske kalenderen er månestyrt. Høytidene er knyttet til fullmånen, og siden måneformørkelsen alltid skjer når det er fullmåne, vil det skje regelmessig at det er måneformørkelse ved for eksempel løvhyttefesten.

• Koblingen til historiske hendelser er veldig svak, mener Ryan. Hagee viser for eksempel til at det var fire blodmåner på rad da staten Israel ble opprettet. Ryan påpeker at Israel ble opprettet i 1948, mens de fire blodmånene var i 1949 og 1950, og kan dermed ikke være et varsel på noe som allerede har skjedd. Andre blodmånerekker kan ikke knyttes til viktige hendelser for det jødiske folk.

• Rekker av fire blodmåner, såkalte tetrader, er ikke uvanlige. Fra år 2001 til 2100 vil det være totalt åtte tetrader.

• De første tre av de fire måneformørkelsene i Hagees blodmånerekke var ikke synlig fra Israel.

LES OGSÅ: Vulkanutbrudd gir dommedagsprofeter bensin til bålet

– Blodmånen i Bibelen er ikke måneformørkelse

Ryan mener også at bibelversene om at månen blir til blod, ikke beskriver en måneformørkelse. Årsakene til det er todelt:

• Bibelversene sier at solen skal bli svart og månen skal bli til blod. Det er ikke mulig at det skjer både solformørkelse og måneformørkelse samme døgn. Formørkelser skjer når jorden, månen og solen står på linje. Solen blir formørket når månen går mellom jorda og sola, mens månen blir formørket når jorden går mellom sola og månen. Månen kan bare være på ett sted. Det må altså være minst en halv måned mellom de to hendelsene.

• Formørkelser og hva som forårsaker dem, var godt kjent i Midtøsten allerede i bibelsk tid. Måneformørkelser skjer ganske ofte, og de første 65 årene etter at Jesus ble korsfestet, var det 25 synlige måneformørkelser fra Israel. Men det nevnes ikke ett eneste sted i Bibelen. Forfatterne av de bibelske bøkene har altså ikke gitt dem betydning.

2018 neste mulighet

Med disse argumentene i bakhodet, kan du allerede nå glede deg til neste gang en blodmåne er synlig fra Norge, 27. juli 2018. Da kan du se et naturfenomen, som astronomen Jay Ryan mener viser Guds storhet. Han siterer Salmenes bok: «Himmelen kunngjør Guds ære, hvelvingen forteller hva hans hender har gjort.» (Salmenes bok kapittel 19, vers 1).

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter