Nyheter

Putin åpnet Moskvas største moské

Historisk moskéåpning i Moskva. Mulig ledd i Russlands «Midtøsten-renessanse».

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Russlands president Vladimir Putin, Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og palestinernes president Mahmood Abbas sto alle side om side med Russlands mektigste muftier, i det Moskvas største muslimske gudshus ble åpnet denne uken.

– Islam har en mangehundreårig historie i Russland. Russlands muslimer har gitt et enormt bidrag til nasjonen, understreket den russiske presidenten under arrangementet som fant sted onsdag.

Diplomati

Putins moskéopptreden blir forstått som et frieri til Russlands 20 millioner muslimer, men også som et ledd i den russiske midtøstenoffensiven, i det den russiske presidenten advarte mot ekstremisme og Den islamske stat (IS)

Følg oss på Facebook og Twitter!

Den siste tiden har Russland styrket de diplomatiske båndene til flere land i midtøsten. En «renessanse for russisk midtøstenpolitikk», lyder oppsummeringen fra Zürchers Moskva-korrespondent, som viser til følgende eksempler:

• Jordanske Kong Abdullah, kronprins Nahyan i de Forente Arabiske Emirater og den egyptiske president Sisi besøkte Moskva i august.

• Putin har hat telefonsamtaler med Kong Salman i Saudi-Arabia.

• Den siste uken har Putin hatt samtaler i Kreml med både den israelske president Netanyahu og palestinernes president Abbas.

• Onsdag var den tyrkiske president Erdogan på besøk.

20 millioner muslimer

Den russisk-ortodokse kirken har under Putins regime fått en stadig viktigere stilling i samfunnet, som en del av den rådende ideologien.

LES OGSÅ: – Russland forstår seg selv som «Europas siste kristne skanse»

Men landet er i realiteten sammensatt når det gjelder religion. Vel en syvendedel av befolkningen er muslimer. Flertallet er sunnier, men en rekke ulike retninger er representert. Det er i hovedsak nordkaukaus og områdene vest for Uralfjellene, nemlig republikken Tatarstan og Baschkortostan, som er senter for russisk islam

Forholdet mellom den muslimske befolkningen og Russlands øvrige folkegrupper er ikke i alle tilfeller konfliktfritt, og i sin tale i Katedralmoskéen understreket Putin hvordan religion måtte bidra til harmoni i samfunnet.

Han lovet muslimske menigheter økonomisk og politisk støtte, men krevde samtidig at de tok avstand fra enhver form for ekstremisme. Den islamske staten (IS) var en «åpenbar perversjon av Islam», mente Putin.

Finansiert av Dagestan-milliardær

Den såkalte Katedralmoskéen, Jum'ah, står på samme tomt som en moské som ble bygget i 1904, men som ble ødelagt for flere tiår siden. Det nye gudshuset rommer 10.000 mennesker, og er en av landets tre største moskéer. De to andre befinner seg i Tsjetsjenia og Dagestan

I følge russiske nyhetsbyrå er moskébyggingen finansiert av givere, herunder den palestinske president Abbas og Dagestan-milliardæren Suleiman Kerimov.

LES OGSÅ: Fjorårets vinner av Raftoprisen: – Er blitt verre etter at Putin kom til makten

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter