Nyheter

Paven avviser å ha vært «myk» på Cuba

– Ikke mer kritisk til kapitalisme enn til kommunisme

Pave Frans mener han ikke var myk i kantene i møte med cubanske myndigheter.

– Det som må endres, har jeg sagt klart fra om, ikke på en tåkete «soft» måte, sa pave Frans da han ble intervjuet på flyet på vei fra Cuba til Washington.

Paven landet i går i USA, hvor han kom direkte fra et tre dagers besøk på Cuba.

Møtte Castro

Når Frans denne uken besøker USA, ser mange amerikanere med skepsis på pavens politiske profil.

LES OGSÅ: Klimastorm rundt Paven.

Hans engasjement i klimasaken, og mange utfall mot kapitalisme, vekker uro hos mange amerikanere, som ikke er blitt beroliget av Cubabesøket. Her har pavens vennlige tone med Raoul Castro vakt stor oppmerksomhet. Paven møtte også tidligere leder Fidel Castro i revolusjonslederen hjem i Havanna.

Under reisen over til USA insisterte paven, ifølge La Croix, på at Cubabesøket hadde en pastoral dimensjon, og at han ikke møtte noen av de politiske dissidentene på Cuba, i det han avviste «alle private audienser».

ikke dissidenter

Flere dissidenter ble arrestert i det de ville møte ham, men paven svarte at han ikke hadde fått informasjon om dette. Han hadde kunnet ta dem i mot i katedralen i Havana, men de hadde aldri identifisert seg, bemerket han, og sa han var klar til å møte alle:

– Jeg regner alle mennesker som tegn fra Gud, sier han.

Den argentinske paven forsvarte seg også mot påstander om at han er mer kritisk mot et kapitalistisk system enn mot et kommunistisk.

LES OGSÅ: Paven til kamp mot sosial ulikhet

Sentral rolle

Pave Frans var en sentral figur i å legge til rette for hemmelig forhandlinger mellom Cuba og USA. I juli ble de diplomatiske forbindelsene mellom de to landene gjennopprettet etter flere tiår med isfront.

Det var president Barack Obama som tok imot paven i Maryland, sammen med flere hundre skolebarn, da han landet tirsdag. Pavens USA-besøk vil vare i fem dager.

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter