Nyheter

Ny karikaturstrid i Danmark

Nå er spørsmålet om danske 
skolebarn skal lære om Muhammed-karikaturene uten å se dem.

For snart ti år siden ble Danmark rammet av en alvorlig politisk krise. I kjølvannet av at Jyllandsposten 30. september 2005 trykket 12 tegninger av profeten Muhammed, ble både ambassader og det danske flagget brent i flere muslimske land.

LES MER: Norsk forsker: – Sett karikaturer på pensum

Tillitsforhold

Nå strides danskene om hvordan skolebarna skal lære om karikaturstriden.

Nylig rykket lederen for landets rektorer, skolelederne, ut og argumenterte for at barna ikke bør vises tegningene når de skal lære om karikaturstriden.

– Sitter det enkelte muslimske elever i klassen, vil de føle seg provosert. Deretter går de kanskje hjem og snakker om det, og dette ødelegger tillitsforholdet som skole-hjem-samarbeidet skal hvile på, sier Claus Hjortdal til Jyllandsposten.

LES MER: Tegningene provoserer norske muslimer

Motstand

Det har vakt motstand på borgerlig politisk side.

– Det ser ut til at også han er blitt rammet av svenskesyken: Den politiske korrekthet, der man ikke tør å være åpen om tingene, sier Dansk Folkepartis Alex Ahrendtsen.

Også De konservative reagerer på skolelederformannens utspill.

– Å si at ingen elevgrupper kan se Muhammed-tegningene,­ er å blande seg for mye, og å ­utøve en form for sensur, sier Mai Mercado og krever at karikaturstriden blir et obligatorisk emne i historiefaget.

Forslaget har fått støtte fra de andre borgerlige partiene, mens Sosialdemokratene og Venstre har avslått det.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Metodefrihet

Mercado mener­ temaet må på pensum, fordi hun mener det rammer ytringsfriheten, hvis man unnlater å undervise i et tema fordi man er redd for hvordan det oppfattes.

Venstres utenriksminister Kristian Jensen mener det må være skolene som bestemmer hvordan de underviser om striden. Han sammenligner skolenes ansvar med medienes ansvar:

– Vi har metodefrihet i undervisningen i Danmark. Det må være opp til den enkelte l­ærer, i samarbeid med sin skole­ledelse, å vurdere hvordan man best gjennomfører undervisningen. På samme måte er det er en redaksjonell beslutning hva et medium velger å trykke. Slike beslutninger skal ikke vi politikere blande oss i. Vi har ytringsfrihet i Danmark. Vi har også religionsfrihet. Og regjeringen vokter om begge, sier Jensen til Politiken.

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter