Nyheter

Norsk 
forsker: – Sett karikaturer på pensum

Norske­ l­æreverk bruker karikatur­striden til å 
utfordre stereotypier 
om muslimer.

Institutt for samfunnsforskning (ISF) kartla ifjor hvordan etniske og religiøse minoriteter beskrives i læremidler i samfunnsfag og religions- og livssynsfag på ungdomstrinnet og i videre­gående opplæring. Da kastet ­forskerne også et blikk på hvordan karikaturstriden ble omtalt.

– Lærebokforfatterne har vært opptatt av å utfordre stereo­typier som «alle terrorister er muslimer». De gir nyanserte fremstillinger av 
karikatur­striden, legger særlig vekt på ytringsfrihetsproblematikken, og er opptatt av å skape forståelse for reaksjonene, sier Arnfinn Midtbøen (bildet), forsker ved ISF.

LES SAKEN: Brygger opp til ny karikaturstrid

Ingen av de 90 lærebøkene som forskerne undersøkte inneholdt karikaturer.

Mysterium

Hvordan det ­undervises om karikaturstriden i norsk skole er likevel et aldri så lite mysterium, forklarer Midtbøen. Det mangler forskning om tematikken, og ikke minst er ikke lærebøkene de eneste ressursene som brukes i undervisningen.

– Lærebøkene benyttes i ­varierende grad, og suppleres med andre midler. Det kan godt hende at man i praktisk undervisning nettopp viser karikaturene. Men det vet vi per i dag ikke noe om, sier Midtbøen.

LES OGSÅ: Satire har alltid vært viktig i fransk presse

Viktig skoletema

Han sier den danske debatten viser nettopp hvorfor karikaturene er et viktig tema i skolen.

– Å si det som skoleleder-­formannen gjør, er jo oppskriften på hvordan man setter sinnene i kok hos ytringsfrihetsforkjemperne. Det viser hvordan ytringsfrihet og såre følelser er viktige spørsmål, som det er gode grunner til å tematisere i skolen. Men en mer fruktbar vei enn å vise Muhammed med en bombe i turbanen, kunne være å undervise om ­karikaturer i et historisk lys. Der man tar opp hvordan ­satire er blitt brukt til både godt og ondt gjennom tidene, mener Midtbøen.

LES OGSÅ: Reformasjonens karikaturer får muhammedtegninger til å blekne

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter