Nyheter

Norge Idag-lesere betaler for artikkel-kopi

Det blir ingen rettssak mellom Dagen-journalistene og avisen Norge Idag.

I begynnelsen av juni skrev avisen Dagen at Bjørgvin-biskop Halvor Nordhaug nektet å holde gudstjeneste på bedehus før israelsflagget var tatt ned.

Dagen etter kopierte Norge Idag hele avissiden til Dagen og la den inn i sin egen avis. Den eneste endringen var at inngangen var erstattet av en egenskrevet kort kommentar, og at siden var merket med «faksimile».

– Dette er ikke annet enn grovt tyveri. Det bryter med stort sett alt av presseetikk og kollegialitet. Jeg kan ikke huske noe tilsvarende i norsk presse, sa Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk til fagbladet Journalisten da de omtalte hendelsen.

Varslet rettssak

De to journalistene som hadde skrevet artikkelen sendte en regning på 8.000 kroner til Norge Idag.

Den regningen nektet avisen å betale. I en lederartikkel i forrige uke hevdet de at slik kopieringspraksis er helt vanlig innenfor all journalistisk virksomhet i verden.

– Vi møter i retten – om saken kommer langt nok, avsluttet de.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Leserne betalte

Så langt kommer saken ikke. Nå har Norge Idag-lesere betalt journalistene John Solsvik og Klaus Gustavsson i Dagen av egen lomme.

Under overskriften «Ikke lag rettssak, Dagen!» skriver de:

«Den viktigste grunnen for dette, er at slikt som dette skal ikke forekomme blant kristne. Vi viser bl.a. til 1. Kor. 6,7: 'Allerede det at dere har rettssaker mot hverandre, er et nederlag for dere.' Vi håper dette kan føre til at det ikke blir noen rettssak mellom Dagen og Norge IDAG. Rent økonomisk ville jo en rettssak medføre et langt større beløp enn 8.000 kroner.»

Henvendelsen er signert Jan Pedersen i Søgne, på vegne av noen lesere av Norge Idag, skriver Journalisten.

– Pinlig

– Jeg må si at det er pinlig for Norge Idag at privatpersoner skal kjøpe dem ut av den knipen de har satt seg selv i, sier John Solsvik til Journalisten.

Han ønsker nå å legge saken død.

Ifølge Dagen-redaktør Selbekk er Jan Pedersen en ivrig skribent av leserbrev i begge avisene. Han understreker at Dagen ikke er part i saken, men at det er de to medarbeiderne som har ønsket å forfølge den.

Norge Idag ser på pengehjelpen fra leserne som ren omsorg.

– Det er flere lesere som har henvendt seg til oss om saken og som mener at vi ikke har gjort noe galt. Derfor har de ønsket å hjelpe oss, sier assisterende redaktør Bjarte Ystebø til Journalisten.

Tyveri

Olav Torvund, opphavsrettsekspert og jusprofessor ved Universitetet i Oslo, er klar på at den praksisen Norge Idag fører må regnes som tyveri.

– Når de har tatt en hel artikkel og brukt den ordrett er det ganske åpenbart at de har gjort noe de ikke har lov til, sier Torvund til Vårt Land.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter