Nyheter

Hun er den nye biskopen i nord

Kirkerådet tilsatte onsdag kveld Ann-Helen Fjeldstad Jusnes (58) som biskop i Sør-Hålogaland.

Bilde 1 av 3

Den nye biskopen, som fram til nå har vært Den norske kirkes prost i Lofoten, blir presentert på en pressekonferanse i Bodø torsdag formiddag.

Onsdag kveld klokka ni fikk Ann-Helen Fjeldstad Jusnes telefon fra Kirkeråders direktør med beskjed om at rådet ville ha henne til bispe-stillingen.

KOMMENTAR: Når «kirken selv» utnevner biskoper, er det ikke de konservative kandidatene som vinner, men de lokale, skriver Trygve W. Jordheim.

Den nye kirkelederen i Nordland er fra Hadeland på Østlandet, men hun har hatt nesten hele sitt presteliv i Sør-Hålogaland. I flere år var hun Ap-ordfører i kommunen der hun nå er prest.

Ann-Helen Fjeldstad Jusnes var en av fem kandidater som Sør-Hålogaland bispedømme nominerte til å etterfølge biskop Tor B. Jørgensen. De fem var professor Hallgeir Elstad, prost Olav Rune Ertzeid, prost Ann-Helen Fjeldstad Jusnes, sokneprest Kristine Sandmæl og bymisjonsprest Kari Veiteberg. Senere ble ordfører/sokneprest Rolf Steffensen etternominert.

LES MER: – Vi kan ikke tegne de partipolitiske løsningene, sier Jusens

Jusnes var favoritt

Etter den rådgivende avstemningen fikk Jusnes, Steffensen og Veiteberg størst oppslutning, og disse tre utgjorde finaleheatet. Både i Sør-Hålogaland bispedømmeråd og blant biskopene fikk Jusnes deretter klart størst votum. Dermed var hun også en klar favoritt foran avgjørelsen i Kirkerådet.

Rådet behandlet saken i lukket møte først onsdag formiddag, og avgjørelsen ble tatt onsdag kveld. Begge møtene ble kortere enn tiden som var satt opp til denne saken. Avstemningen i rådet gikk raskt, og konklusjonen var klar, men ingen av rådets medlemmer ville røpe utfallet av avstemningen.

LES MER: Hun er biskopen de trenger

Praksis er at Kirkerådets direktør, Jens-Petter Johnsen, etter tilsetting ringer til den som har fått stillingen. Kirkerådets valgte leder, Svein Arne Lindø, ringer til de to som ikke ble tilsatt. Assisterende direktør Gerd Karin Røsæg ringer til bispedømmerådslederen i bispedømmet som skal få ny biskop.

Denne informasjonspraksisen ble også fulgt i dette tilfellet.

Praksis er også at Kirkerådet på forhånd har kjøpt billett for alle de tre «bispefinalistene», slik at de i tide kan komme fram til pressekonferansen der nyheten skal slippes. Men i dette tilfellet ble altså bare den ene billetten – Ann-Helen Fjeldstad Jusnes' båtbillett – brukt.

LES MER: Kirke-Norge sier nei til bispevalg

– Jeg har grasrotkompetanse

I Vårt Lands utspørring med de nominerte i Sør-Hålogaland før sommeren, svarte Fjeldstad Jusnes dette om hva hun kan tilføre Bispemøtet:

– Jeg har lang grasrotkompetanse som prest og prost, og det tror jeg er en viktig kompetanse i Bispemøtet. Jeg kan mye om feminisme, likestilling og kommunal virksomhet. Etter mange år med politiske verv, også som ordfører, har jeg leder- kompetanse. Dessuten har jeg bakgrunn fra en annen kirke- virkelighet: De Frie Evangeliske Forsamlinger. Det er snart 40 år siden jeg ble medlem i Den norske kirke, men jeg kjenner mye til hvordan det er å høre til i et annet trossamfunn og å skifte kirkelig tilhørighet.

Hun karakteriserte seg selv med følgende ord:

• Omsorgsfull

• Lojal

• Glad i å jobbe

• Interessert i mennesker og samfunn

• Løsningsorientert

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

VL anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter