Nyheter

Kan ikke love perfekt kirkevalg

Kirkerådet beklager overtramp og «uakseptabel oppførsel» fra medarbeidere som har forsøkt å påvirke stemmegivere.

Tirsdag ble det sendt klage til Oslo bispedømmeråd på en kirkevalgfunksjonærsom skal ha nektet å fremskaffe stemmesedler for Åpen folkekirke og spurt om velgere var sikre på at de ville stemme på «homolista».

– Slikt er ikke akseptabelt og overtramp i strid med regelverket. Valgfunksjonærer skal være nøytrale og ikke gi uttrykk for sin mening til velgerne i valglokalet. Vi er glade for de 10.000 valgfunksjonærene, men mange av dem er utrente, sier direktør Jens-Petter Johnsen i Kirkerådet.

LES OGSÅ: Kirkevalgresultatet kommer ikke før 8. desember

Regner med flere klager enn før

Vårt Land har fått meldinger fra mennesker andre steder som har opplevd noe lignende. Mange klager også over manglende avlukke i stemmelokalet og en opplevelse av at både valgfunksjonærer og andre kunne følge med på hvilken liste man valgte og hvem man kumulerte.

Johnsen er ikke kjent med hvor mange som har klaget eller rapportert feil og mangler ved kirkevalget.

– Klagene skal rettes til valgrådene lokalt og regionalt i kirken. Vi har mange flere velgere denne gangen, og derfor er det grunn til å regne med at flere enn før vil rapportere om feil. Vi er glade for at det er stor årvåkenheten blant velgerne, for det kan vi lære av, sier Johnsen.

SE VIDEO: Alt du trenger å vite om kirkevalget

Avlukke ikke påbudt

Kirkevalg-reglene slår ikke uttrykkelig fast at det skal være forheng eller avlukke i valglokalet.

– Men det skal være fullt mulig å gjennomføre stemmegivningen i hemmelighet, uten at andre kan følge med på hva man stemmer, presiserer Jens-Petter Johnsen.

I veiledningen for stemmestyrene ved kirkevalget heter det at velgerne «usett» kan velge liste og gjøre eventuelle endringer på stemmeseddelen, og at de kan gjøre dette «uforstyrret».

En annen praksis som har skapt negative reaksjoner blant en del er at de ikke kunne stemme i andre steder enn i valglokalet i kirkesoknet der de bor. Dette er annerledes enn ved offentlige valg, der man kan stemme i valglokaler utenfor egen valgkrets.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Vi mangler kapasitet

– Vi har ikke kapasitet til å følge det opp på en tilfredsstillende måte, sier Kirkerådets direktør. En årsak er at man ved de 2.500 kirkevalgstedene ikke har elektronisk manntall, men papirutskrifter.

– Kan kirkevalget neste gang gjennomføres like profesjonelt som de offentlige valgene?

– Vi har neppe verken menneskelige eller økonomiske ressurser til å gjennomføre kirkevalget på samme måte og med de samme systemer som man bruker i kommune- og fylkestingsvalg. Men arbeidet som gjøres og resultatene som foreligger, skal ha like høy kvalitet, svarer Jens-Petter Johnsen.

Intern og ekstern evaluering

Han peker på at det etter årets kirkevalg skal gjennomføres omfattende evalueringer, både nasjonalt og rundt i de 11 bispedømmene. KIFO, Institutt for kirke-, religions- og livssynsforskning, skal også forta en grundig, ekstern evaluering av valget i Den norske kirke.

LES OGSÅ: – Vi konservative feiger ikke ut

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Nyheter