Nyheter

Nye flyktninger fra Sverige til Norge

Sverige gjør fredag som Danmark og lar være å kreve registrering av flyktninger og migranter på vei til landet. Natt til fredag kom 35 flyktninger og migranter over Svinesund.

Bilde 1 av 2

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

De 35 personene kom i to grupper, den første på 20 og den andre på 15, og skal søke asyl i Norge, skriver Fredriksstad Blad.

Natt til torsdag tok ni flyktninger seg over samme grenseovergang. Samtidig ble fire personer siktet for menneskesmugling etter at de hadde kjørt over svenskegrensen, plukket opp fire syrere, og stanset på tollstasjonen da de var på vei tilbake. Ingen ble anmeldt for lignende forhold natt til fredag, opplyser politiet.

LES OGSÅ: Ber deg stemme på flyktningvennlige parti

Siden de 35 nå skal søke asyl i Norge, betyr det at de ikke har blitt registrert andre steder på sin lange ferd gjennom Europa.

Svensk-dansk uenighet

Sverige anklaget torsdag Danmark for å bryte Dublin-avtalen ved å ikke registrere flyktninger og migranter, men svenske utlendingsmyndigheter slår nå fast at landet skal følge samme praksis som danskene.

– Det er viktig å understreke at vi ikke tvinger noen til å gi fra seg fingeravtrykk eller søke asyl i Sverige, sier beredskapsansvarlig Rexhep Hajirizi ved Migrationsverket i Malmö.

– Ville hoppe over bord

Kommentaren hans kom i forbindelse med at den svenske kystvakten og sjøredningstjenesten torsdag kveld ble satt i alarmberedskap som følge av frykt for at flyktninger og migranter skulle hoppe over bord fra ei ferje på vei til Trelleborg.

– Det var frykt for at de skulle hoppe i sjøen fordi de ikke ville la seg registrere i Sverige. Det skal ha dreid seg om flyktninger som senere vil videre til Norge og Finland. Både vi og sjøredningstjenesten var på stedet og overvåket, men ingen hoppet over bord, sier vakthavende Arvid Tedvik ved kystvaktens hovedsentral.

LES KOMMENTAREN: Noen ganger blir pressespråket brukt opp

Kystvakten var til stede ved Trelleborg gjennom hele natt til fredag for å sikre at ingen farlige episoder oppsto når ferjer ankom havnen. Hajirizi viser til denne situasjonen og sier han ikke skjønner hvorfor det har oppstått rykter om at Sverige tvinger nyankomne til å registrere seg.

Nordisk krangel

Dansk politi tok torsdag avgjørelsen om å slutte å registrere flyktningene som kommer til landet. Det danske togselskapet DSB fulgte opp ved å tilby gratis togreiser. Hundrevis av flyktninger og migranter er dermed i ferd med å dra videre til Sverige.

Det likte ikke Sveriges statsminister Stefan Löfven, som sa han forventet at Danmark fulgte reglene.

– Alle land skal følge Dublin-avtalen, og det betyr at alle land skal registrere flyktningene, sa han torsdag.

LES OGSÅ: Åpner for asylmottak på Svalbard

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen sa til Ritzau torsdag at han støtter beslutningen om å la flyktningene og migrantene dra videre uten å følge Dublin-avtalens krav om registrering av dem.

Finland

Mens Sverige torsdag kritiserte den danske håndteringen, rettet Finlands innenriksminister Petteri Orpo kritikken mot svenskene og det statlige jernbaneselskapet SJ.

Ifølge Orpo lar SJ flyktninger og migranter reise videre til Finland og Norge uten å kreve ID-sjekk først.

– Det kan ikke være slik at Sverige som er EU-medlem, Dublin-land og Schengen-land, ikke sørger for at overvåkingen fungerer som avtalt, sier han til nyhetsbyrået FNB.

NTB Nyheter

NTB nyheter

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter