Nyheter

Åpner for asylmottak på Svalbard

Frp ble latterliggjort da de ville sende flyktninger til Svalbard. Nå undersøker Miljøpartiet De Grønne Svalbard mulighetene for å opprette et asylmottak.

– På et møte i august snakket vi om at vi ønsker å ta i mot flyktninger på Svalbard – både bosetting og mottak kan være aktuelt, sier partileder Espen Klungseth Rotevatn i Miljøpartiet De Grønne Svalbard.

Nå har partiet bedt Sysselmannen, som er den norske regjeringens øverste representant på Svalbard, om å sjekke ut de juridiske sidene.

– Blant annet er jo Svalbard utenfor Schengen, så vi må vite om det er formelt og praktisk mulig, sier Rotevatn.

LES OGSÅ: Tilbyr sommerhus til flyktninger

Svalbardtraktaten slår fast at innbyggere i land som har underskrevet traktaten har lik rett til adgang og opphold. Til sammen 42 land har skrevet under. Syria har ikke skrevet under avtalen. Det har derimot Afghanistan gjort.

– Skulle det vise seg at dette faktisk er mulig, vil vi jobbe hundre prosent for en rask realisering. Longyearbyen består allerede av rundt en fjerdedel utlendinger, og jeg har vanskelig for å se for meg et bedre sted å integreres, sier Rotevatn.

Narkomane og flyktninger

Tradisjonelt er det bare Fremskrittspartiet som har nevnt Svalbard i slike sammenhenger. På 1980-tallet ville Frp-nestor Carl I. Hagen sende narkomane og kriminelle til fangeleire på Bjørnøya. I mai i år fikk hans partifelle i Vest-Agder, Christian Eikeland, pepper for forslaget om å opprette flyktningleir på Svalbard for å ta unna de 10.000 flyktningene som Stortinget forhandlet om.

– Mitt utsagn den gang var satt litt på spissen for å vise at det ikke var kapasitet til å ta i mot så mange på kort tid, sier Eikeland.

LES OGSÅ: Normisjon-general oppfordrer til dagslønndugnad

Mer vil han ikke si om forslaget til MDG-lokallaget.

– Jeg har ingen formening om deres politikk på Svalbard. Men hvis de tar initiativ, må de gjerne få overta det utspillet. Jeg ville bare sette det hele på spissen, sier Eikeland.

Flere jobber

Det norske familiesamfunnet Longyearbyen sliter for tiden med å finne veien videre. I forrige uke ble det klart at hjørnesteinsbedriften Store Norske må si opp 150 ansatte, og utsiktene for fortsatt kulldrift er svært mørke. De økonomiske ringvirkningene kan gå ut over folketallet.

– Tror dere at et slikt mottak kan være med og erstatte den synkende aktiviteten i kulldriften, partileder Rotevatn?

– Ja, et mottak vil selvsagt skaffe jobber, men dette er en positiv bieffekt av noe langt større og viktigere enn kulldriften, og ikke vår primære tanke. Europa står i brann, og det er nå våre verdisett og etiske standarder måles, sier Rotevatn.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter