Mange velgere — eller ikke-velgere — har i valgoppløpets leserspalter gitt uttrykk for valgtretthet og fornemmelsen av å være med på en «selskapslek» en egentlig ikke har meldt seg på. Hvis «leken» oppfattes som en lek rundt å avsløre andres fete løfter i stedet for å edrueliggjøre sine egne og begrunne dem, blir det sånn: Jo mer valgflesk, desto større forvirring.
Lokalpolitisk stabilitet henger sammen med at vi har en rotfestet tillit til dem som styrer. Er leveransene sjuskete og dårlige fra år til år, skaper det apatiske velgere.
Eller på den andre siden: Opprørske samfunnsborgere, som spør om man har noen påvirkningskraft på styret i det hele tatt.
LES OGSÅ: Lokal spurt for å snu KrFs trend
Tjene, ikke herske
Slik sett er det grunn til — som Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås skrev i Aftenposten i går — å minne om at «de som skal la seg velge om en uke, må huske at de først og fremst skal tjene, ikke styre og herske. Det er lett å la seg beruse av maktposisjoner, også lokalt. Særlig når man holder på posisjoner i tiår etter tiår, slik det ofte skjer i kommunene.»
Betydning
Demokrati fungerer når velgerne deltar. Egentlig bare da. Så kan en si: Hvor mye frihet til demokrati har egentlig en liten kommune? Hva gjør vår stemme fra eller til? Da skal det nok sies at det er høy kvalitet på det norske demokratiet, det har levd lenger enn de fleste demokratier i verden. Og lever.
På grasrota
Det er i kommunene demokratiet starter. Kommunene er stifinnere, i mange tilfeller, som utvikler og prøver ut tjenester og velferdsordninger som senere blir allmenngyldige og alminneliggjort gjennom nasjonal lovgivning.
Det er kommunene som først kommer i kontakt med de store samfunnsspørsmålene og må hanskes med dem.
Lokalpolitikken, som all annen politikk, er «virkelig» så lenge politikerne leverer etter løfter: Valget blir et mål på troverdighet eller ikke troverdighet. Valgkamp eller ikke, de fleste gir nok neste uke sin stemme til dem som har holdt mest av det de lovet sist, akkurat som neste valg vil bli målt på troverdigheten til dem vi velger nå.
LES OGSÅ: Ap starter kampen om søndagen
Å få bestemme
Denne siste uka før valget er velgernes uke, nå skal vi veie valgflesket. Vi skal sette dagsorden for vår og vår nabos fremtid — sammen. I gamle dager kledde man seg pent når man gikk for å stemme. For nettopp å markere det store i å få være med på å stemme — og bestemme.
[ ALT OM VALGET ]