Nyheter

Hun er biskopenes bispefavoritt

Biskopene vil ha Ann-Helen Fjeldstad Jusnes (55) som ny kollega.

9 av de 12 biskopene I Den norske kirke har satt den nåværende prosten i Lofoten på førsteplass i vurderingen av hvem de mener er best skikket til å bli ny biskop i Sør-Hålogaland. De 3 andre biskopene har Fjeldstad Jusnes som sin kandidat nummer 2.

Det er Kirkerådet som skal tilsette ny biskop på sitt møte i Bodø 16.–18. september.

Har fått stort flertall

Sist uke skrev Vårt Land at et stort flertall også i Sør-Hålogaland bispedømmeråd går inn for at hun skal bli biskop Tor B. Jørgensens etterfølger. Det var også Ann-Helen Fjeldstad Jusnes som fikk størst oppslutning i den brede, kirkelige avstemningsrunden om ny biskop i Nordland.

LES OGSÅ: Valget som kan åpne kirken

Tirsdag ble det også kjent at biskopene har gitt det samme rådet som de andre instansene.

I biskopenes avstemming fikk bymisjonsprest Kari Veiteberg 3 førstestemmer, 1 andrestemme og 8 tredjestemmer. Rolf Steffensen, ordfører og sokneprest i Hamarøy, fikk 8 andrestemmer og 4 tredjestemmer.

Kan bli første kvinne

Fram til mai 2012 ble biskopene­ i Den norske kirke utnevnt i statsråd. Kirkerådet har hittil utnevnt tre biskoper.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Kirkerådet har fått en del kritikk, særlig fordi ingen kvinne så langt er utnevnt av «kirken selv». De fleste spekulasjoner har derfor gått i retning av at den nye biskopen i Sør-Hålogaland blir en kvinne. Ut ifra resultatene i avstemningsrundene vil det være meget overraskende dersom den nye biskopen i Den norske kirkes nest nordligste bispedømme ikke vil hete Ann-Helen Fjeldstad Jusnes.

Søring er blitt i nord

Hun er fra Hadeland, men har hatt nesten hele sitt presteliv i Sør-Hålogaland. I flere år var hun Ap-ordfører i kommunen der hun er prest.

LES OGSÅ: Det skremmende argumentet

I Vårt Lands utspørring med de bispenominerte i Sør-Hålogaland, svarte Fjeldstad Jusnes dette om hva hun som biskop vil tilføre 
Bispemøtet av ny kompetanse:

– Om det er ny kompetanse tror jeg neppe, men et nytt menneske vil alltid bringe med seg noe nytt. Jeg har lang grasrotkompetanse som prest og prost, og det jeg tror det er en viktig kompetanse i Bispemøtet. Jeg kan mye om feminisme, likestilling og kommunal virksomhet. Etter mange år med politiske verv, også som ordfører, har jeg lederkompetanse. Dessuten har jeg bakgrunn fra en annen kirkevirkelighet: De Frie Evangeliske Forsamlinger. Det er snart 40 år siden jeg ble medlem i Den norske kirke, men jeg kjenner mye til hvordan det er å høre til i et annet trossamfunn og å skifte kirkelig tilhørighet.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter