Nyheter

Sendes hjem til krig

Justisministeren mener det er helt greit å sende hjem 
familier som kan bli internflyktninger i Afghanistan.

Verden ble et blodigere sted i 2014. De tre dødeligste konfliktene var borgerkrigen i Syria – 76.000 drepte, IS’ herjinger i Irak – 21.000 døde og krigen i Afghanistan – 14.000 drepte, melder­ det svenske fredsforsknings-
instituttet SIPRI.

Blant annet på denne bakgrunnen stoppet Norge å tvangsreturnere mindreårige med endelig avslag til Afghanistan i februar i år.

Nå mener justisminister Anders­ Anundsen (Frp) at det er trygt å sende barn tilbake til det krigsherjede landet – når de sendes sammen med foreldre, og til områder som er trygge. At de hjemsendte ikke kan vende tilbake til hjemtraktene på grunn av manglende sikkerhet, kan man se bort i fra, mener Solberg-regjeringen.

LES OGSÅ: Ryster Europas nestekjærlighet

Vurder internflukt

De hjemvendte kan nemlig leve som internflyktninger­, noe som er bedre enn å gi dem opphold i Norge, mener Anundsen:

– Hvis en barnefamilie fyller­ vilkårene for beskyttelse på grunn av situasjonen på familiens hjemsted, skal UDI og UNE vurdere om familien kan henvises til å ta opphold i andre trygge områder i Afghanistan – såkalt internflukt. Dette er et grunnleggende asylrettslig prinsipp og muligheten for internflukt skal vurderes i alle slike saker, forteller Anundsen i et skriftlig svar til Stortinget.

UDI er Utlendingsdirektoratet­. UNE er Utlendingsnemnda­. Anundsen­ sier FN støtter vurderingen­:

Sendt ut

– Jeg vil påpeke at FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) åpner for retur av barnefamilier til internflukt hvis familien har et nettverk som er villig til, og i stand til, å gi genuin støtte, sier Anundsen.

Videre mener han det er «som utgangspunkt bare rimelig å henvise barnefamilier til internflukt dersom familien har tilstrekkelig nettverk og/eller tilstrekkelige ressurser til å etablere seg og dekke familiens grunnleggende behov».

I juli ble to mindreårige barn sendt tilbake til Afghanistans hovedstad Kabul sammen med foreldrene.

LES OGSÅ: Flere barn på flukt

Bestrider «tilstrekkelig»

Norsk organisasjon for asyl-
søkere (NOAS) sier justisministeren har rett rent juridiske når han sender afghanere hjem til et liv som internflyktninger.

– Men vi har sterke innvendinger når vi vurderer rimeligheten i avgjørelsen, forteller juridisk­ rådgiver Andreas 
Furuseth i NOAS.

Han sier at i de sakene NOAS kjenner, er det tvilsomt om man kan si at de som nå sendes hjem har et «tilstrekkelig nettverk» og «tilstrekkelige ressurser».

Utvise forsiktighet

– Felles for mange av sakene er at de ikke er svake når det kommer til nettverk og ressurser, men det er heller ikke sterke.

– Hva bør utlendingsmyndighetene gjøre?

– Det bør utvise ekstrem forsiktighet når man vil sende afghanere hjem som internflyktninger, svarer Furuseth i NOAS.

LES OGSÅ: Frp-topp vil huse flyktninger

Flere døde

En fersk FN-rapport forteller at 1.592 sivile ble drept i Afghanistan i løpet av årets første seks måneder. I samme tidsrom ble 3.329 såret.

Antallet drepte og sårede sivile i det krigsherjede landet har dermed økt med 1 prosent sammenlignet med første halvår 2014.

Kvinner og barn har vært særlig utsatt i år, ifølge Danielle Bell, menneskerettighetsdirektør for FNs Afghanistan-oppdrag UNAMA.

– Antallet drepte og sårede kvinner har økt med 23 prosent, mens antallet drepte og sårede barn har økt med 13 prosent, sier Bell. Ifølge rapporten er Taliban­ og andre opprørsgrupper ansvarlig­ for 70 prosent av alle de sivile ofrene.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter