Ole Jacob Flæten er stolt. Siden 2008 har byen han styrer tronet på topp som Norges ubestridte beste sykkelby: Fire ganger på rad har syklistene selv gitt høyeste poengsum til forstadsbyen Lillestrøm i Akershus, gjennom undersøkelsen Syklistenes Landsforening gjennomfører annethvert år.
Det er gode skussmål i en valgkamp der de grønne velgergruppene vokser, og sykkel regnes som klimapolitikk i praksis.
Ap-ordføreren selv mener kåringen er resultat av en aktiv sykkelpolitikk gjennom mange år. Men han tør ikke hvile på laurbærene:
– Vi merker at folk vil ha andre reisemåter enn biler, og at velgerne synes dette er viktigere nå enn før. Folket vil ha sykler. Vi kjenner presset.
LES MER: Grønne partier får større muskler
Gjør seg lekre
Derfor har Skedsmo kommune bestemt seg for fortsatt sykkelsatsing: Gratis bysykler, sykkelveier og årlige lykteaksjoner. Og innkjøp av elsykler til kommunens ansatte er allerede på plass. Nå gir kommunen fullt tråkk på pedalen også for vintersykling, «sykkel-highway» til Oslo og eget sykkelhotell på togstasjonen.
Ifølge ordfører Flæten er sykkelsatsingen en strategi for å sette byen på kartet. Ikke bare får det innflyttere i Oslo-regionen til å strømme til Lillestrøm, fremfor andre forstadsbyer, det tiltrekker også næringsliv og skaper forutsigbarhet.
Han støttes av Astri Heill Braathu, avdelingsingeniør i kommunens planavdeling:
– Lillestrøm blir fort bare et stoppested mellom Gardermoen og Oslo. Men sykkelpolitikken vår var en viktig grunn til at vi i år ble nominert til prisen Norges mest attraktive by, sammen med Stavanger og Trondheim.
[ LES MER OM ÅRETS VALGKAMP HER ]
Må prioritere vekk bil
Slike politikere og kommuneansatte ønsker Syklistenes landsforenings informasjonssjef, Hulda Tronstad, seg flere av:
– Det eneste som kan løse sykkelspørsmålet er prioriteringer – og dermed tøffe lokalpolitikere som sier høyt at bilistene skal prioriteres ned, syklistene opp. Når andre innvender at byrommet er for trangt til å lage sykkelvei, må disse politikerne svare at «Jo, vi har parkeringsplasser på begge sider av veien som kan fjernes».
Oppskriften på å få flere over fra bil til sykkel, ligger i aktiv satsing på byene, mener Tronstad, og viser til at sykkelveisatsingen de seneste årene er tatt i distrikter fremfor byer.
– Det er enklere å regulere vei i distrikter enn i byer. Men den store klima-, miljø- og helseeffekten får vi kun i byen, sier Tronstad.
Det er i byene flest bor, og der de fleste hverdagsreisene foregår, påpeker hun. I dag tas 80 prosent av alle reiser under seks kilometer med bil, og andelen er sannsynligvis ganske lik i Norge. Det gjør sykkelpotensialet i hverdagsreisene stor.
FINN DIN POLITIKER: Dette mener partienes listetopper
Pinlig med jumboplass
Syklistenes Landsforening merker at kåringer som «Syklist i egen by» får byene til å kappes om sykkelpolitikken:
– Det er pinlig å havne nederst på sykkelrangeringene. I Ålesund, som har havnet nederst hver gang, bruker lokalpolitikere nå jumboplassen som argument for å sette i gang en mer aktiv satsing, sier Tronstad.
Følg oss på Facebook og Twitter!
Høster skryt
I Lillestrøm merker ordfører Flæten at innbyggerne verdsetter satsingen. Utenfor rådhuset i byen har de satt opp en sykkelteller, som registrer syklistene som sykler forbi. Tallet tikker stadig oppover.
Her sykler også innflytter Pernille Skodje forbi hver dag. Til Flæten har hun bare godord, og sier at tidligere byer hun har bodd i – Kristiansand, Brønnøysund og Oslo – langt fra har vært like gode.
– Her er det lagt til rette for god plass til syklistene, og sykkelveiene er tydelig markert.