Nyheter

Grønne partier får større muskler

Hver femte vil stemme på et grønt parti i Oslo. Men miljøpartiene finner ikke sammen.

I flere norske byer er situasjonen den samme: Veksten til Miljøpartiet De Grønne (MDG) bidrar til at dem, Venstre og SV samlet står sterkere enn på lenge som grønn blokk mellom rødt og blått.

Fire ulike Oslo-galluper viste i forrige uke samme trend:

Partiene med ren grønnfarge i partisymbolet – Venstre og MDG – oppnår samlet, gjennomsnittlig oppslutning på 15,5 prosent.

Plusser man på rødgrønne SVs oppslutning på 5,1, scorer de tre partiene 20,6. Altså har de støtte fra hver femte velger.

– Det beste for Oslo er jo at grønne partier går sammen og ikke er bundet til hver sin blokk, sier MDGs førstekandidat, Lan Marie Nguyen Berg.

– Miljøpartier har store problemer med å holde sammen, konstaterer derimot valgforsker Anders Todal Jenssen ved NTNU i Trondheim.

MIN TRO MED RASMUS HANSSON: – Jeg er en gudløs fyr

Separert

For der ligger utfordringen han mener alle tre partiene vil møte: Blokkpolitikken separerer dem.

– Venstre har nærmet seg Høyre. SV holder seg tydelig på rød side, og MDG insisterer på å være blokkavhengige. Dermed blir det krevende for dem å samarbeide, sier Todal Jenssen.

– Så en voksende, grønn blokk av stemmer kan gjerne ende med lite gjennomslag?

– Disse partiene kan nok finne sammen og bidra til seier for enkeltsaker i et bystyre. Men i det daglige ramler de grønne stemmene ned på ulike sider av politikken, svarer valgforskeren.

Resignasjon?

– Og dermed skuffer de velgere som håpet grønn fremgang ville gi endringer?

– Ja, her kan det være en parallell til SV. I opposisjon vokste SV i sin tid på grønne markeringer, men tapte oppslutning fordi resultatene ble få. Og bortsett fra seier om Lofoten og Vesterålen, strevde SV med å innfri da de til slutt havnet i regjering, forklarer valgforskeren og poengterer:

– Mange setter sin lit til at MDG kan presse frem grønne endringer. Akkurat nå er utålmodighet hos miljøvelgere stor, optimismen er stor og da blir også fallhøyden stor.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Smalt og bredt

Ikke bare i Oslo er det samlet grønn opptur. Også i Trondheim, Bergen og til en viss grad Stavanger scorer de tre miljøpartiene høyt om dagen.

Todal Jenssen er likevel tilbakeholden med å utrope velgerstrømmen til en grønn bølge.

– For Venstre og SV er nok velgerbasen mye mer sammensatt, sier Todal Jenssen.

Men målingene viser at MDG, Venstre og SV i Oslo nå kan ligge an til 12 av 59 mandater. Og det i en by der oppgjøret sies å stå mellom blått og rødt – og regnes som et av de store dramaene i valgkampen.

LES MER: – Jeg er stadig større tilhenger av å gå tidligere hjem fra byen

MDGs invitt

MDG har lenge ønsket seg grønt samarbeid for å presse andre partier i Norges største by.

– Men Venstre deltar jo i byrådet: MDG har vel forståelse for at de ikke kan løsrive seg helt?

– Jeg kan forstå at de er låst til et samarbeid. Men for partier som anerkjenner klimasaken som vår tids viktigste, ville det vært mest naturlig å samarbeide mest med dem som ligger nærmest, svarer Nguyen Berg.

LES MER: Klimasaken berører alle andre saker

Bra splitt

Venstres toppkandidat i Oslo, Guri Melby, tar ikke i mot invitasjonen:

– En samlet grønn blokk ville uansett ikke hatt noe flertall til å endre politikk.

– Men miljøbevisste velgere kan vel ha vansker med å forstå at dere ikke kan utgjøre en pressgruppe sammen?

– Egentlig er det bra at grønne partier plasserer seg på ulike steder i politikken. Venstre er tydelig borgerlig og miljø. SV er grønt og sosialistisk. Hver for oss trekker vi de ulike alternativene i grønn retning, svarer Melby.

LES MER: Høyre frir til de grønne i de store byene

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter