Nyheter

To av tre vil stenge kranene før

Fire av Norges fem største­ byer har skjenkestopp klokken tre. Men nesten to av tre nordmenn vil stenge tidligere.

Det kommer frem i en hittil upublisert undersøkelse Vårt Land har fått tilgang til. Meningsmålingen, utført av Opinion for rus-organisasjonen Actis, viser at:

62 prosent av befolkningen – nesten to av tre – vil ha skjenkestopp klokken 02.00 eller tidligere.

19 prosent vil ha stengetid så sent som klokken 03.00.

Brutt ned på partitilhørighet er det liten forskjell på holdningene blant velgerne.

LES MER: Alkoholiker ut mot ny skjenkeboom

Kommunen mot strømmen

Kommunenes makt over skjenkepolitikken når ofte ikke de store overskriftene i opptakten til valget, men skaper store stridigheter når kommunestyrene samles.

– Ved forrige kommunevalg var det stor iver å få satt opp igjen skjenketidene, sier Geirmund Lykke, KrF-politiker og kommunalråd i Trondheim bystyre.

I Trondheim skjerpet de, etter­ råd fra politiet, inn skjenke-
tidene i 2008. Ikke alle var like fornøyd med at kranene stengtes klokken 02. Innskjerpingen ble likevel opprettholdt, etter at KrF stilte ultimatum om å beholde den for å gå inn i rødgrønt samarbeid i 2011.

LES MER: Slik skal Høie stoppe overskjenking

I utakt med folket?

Trønderhovedstaden står alene blant Norges fem største byer om å stramme inn: Oslo, Bergen, Stavanger og Drammen stenger stadig klokken tre. Men det er Trondheims skjenkestopp som fremstår mest i takt med folket­.

Ifølge Actis-målingen foretrekker flertallet av velgerne i alle partier skjenkestopp to eller tidligere. Det er svaret folk gir når de får valget mellom stengte kraner enten før midnatt, midnatt, klokken ett, to eller tre på natta. Eller droppe alle begrensninger i skjenkeregler.

Unntaket er Miljøpartiet De Grønnes velgere. Blant dem vil halvparten enten åpne opp helt eller stenge kranene klokken tre, mens den andre halvparten vil lukke tidligere. KrF er partiet med flest velgere (32 prosent) som vil stenge allerede ved midnatt, mens Frp har flest som vil fjerne alle begrensninger (24 prosent).

Innskjerping reduserte vold

Undersøkelsen bekrefter resultatene fra tidligere målinger. Blant annet viste en under-
søkelse fra Sentio i 2011 at nesten 2 av 3 nordmenn ville kutte skjenketider.

Etter sju år med skjenkestopp klokken to i Trondheim, er resultatene­ positive. En undersøkelse gjort av politiet selv, viste­ at innskjerpingen reduserte volden i timen mellom 03 og 04 med nærmere 70 prosent. STL-koordinator i Trondheim, Even Ytterhus, opplyser at antallet volds-
episoder har gått ned fra 357 i 2007 til 202 i 2014.

– Det har vært en betydelig reduksjon­ i vold, og innbyggerne­ er også fornøyde. Undersøkelser gjort i forbindelse med valget, viser nå bred tilslutning til å beholde dagens skjenketider, sier Lykke.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Støttes av forskning.

Erfaringene fra Trondheim er heller ikke unike.

– Også tung internasjonal og nasjonal forskning viser klar sammenheng mellom antall voldshendelser og skjenketider. Én times forskjell betyr mye på hvor mye folk rekker å drikke. Det gjør skjenketider til en viktig faktor i ruspolitikken, sier Actis-leder Mina Gerhardsen.

Hun håper rusorganisasjonens ferske undersøkelse vil øke bevisstheten­ rundt sammenhengen mellom vold og rus.

– Det vi ser generelt i skjenke-
politikken er at det tas for mange­ næringshensyn. Det settes foran­ hensynet til folks trivsel og trygghet. Dessverre synes mange politikere det er vanskelig å ta disse beslutningene, sier Gerhardsen, som ønsker seg en nas
jonal maksgrense på klokken to.

I Trondheim vil de gå lenger. KrF og kommunalbyråd Lykke­ vil stenge kranene klokken ett. Her er de også på linje med Trondheimspolitiets anbefaling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Nyheter