Nyheter

Frykter kriminalitet

Kenya-sakene­ blåser­ liv i kritikken mot adopsjon og frykten for menneskehandel.

Flere skandinaviske familier risikerer å måtte gi tilbake sine adoptivbarn fra Kenya. Myndighetene må først finne ut om det virkelig er de biologiske foreldrene som har dukket opp.

– Adopsjon er forretning. Forskning har vist at det foregår systematisk kriminalitet rundt adopsjoner fra India. Store pengebeløp skaper grobunn for kriminalitet, handel og korrupsjon, fordi man ofte adopterer barn fra fattige land, sier Lene Myong, adopsjonsforsker ved Aarhus universitet, til Kristeligt Dagblad.

De store pengebeløpene som er knyttet til adopsjon, sammen med svært store økonomiske forskjeller mellom landene som barna adopteres mellom, pekes på som noen av hovedproblemene.

LES MER: Rekordmange nordmenn er faddere

Orden i regnskapet

De norske adopsjonsorganisasjonene sier de kjenner godt til problematikken, men mener all adopsjon over landegrenses kan skjæres under en kam.

– Vi og de andre to norske adopsjonsorganisasjonene har gjennomsiktige regn-
skaper. Ser man på hva pengene i adopsjonsprosessen går til, ser man at det er tolker, sier Anita Frydenlund Austdal, daglig leder i Inor Adopsjon, til Vårt Land.

Hun legger til at Norge ikke har adopsjonsavtaler med land der det er mulig å tjene penger på å adoptere bort barn.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Best med familie

Norske adopsjonsorganisasjoner jobber etter prinsippet om at det beste for barnet er om de kan bli boende hos foreldrene eller annen familie.

– Om det ikke er mulig er det nest beste at de kan adopteres av noen i hjemlandet. Er ikke det mulig, mener vi adopsjon til et annet land ofte er bedre enn å vokse opp på institusjon­, sier Helge Solberg, teamleder i organisasjonen Verdens Barn, til Vårt Land.

LES MER: – Rike faddere er ingen løsning

Han understreker også at de jobber for å bedre forholdene for barn i landene der de jobber.

– Vi startet som en hjelpeorganisasjon og vil alltid være det. Adopsjoner til Norge er bare en del av det arbeidet vi gjør, sier Solberg.

Hverken Verdens Barn eller­ Inor Adopt har noen gang vært borte i noe lignende som det som nå har skjedd i Kenya, og kjenner ikke til slike saker i Norge.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter