I nyere valghistorie har kristne minipartier hatt skyhøye forhåpninger om å ta kampen opp med KrF. Men resultatet alltid endt på langt under 1 prosent.
Men lokale målinger viser at Partiet De Kristne (PDK) er nær mandat både i Rogaland og Vest-Agder fylkesting. Dessuten viser en lokal måling plass i Karmøy kommunestyre.
– Det har vært god oppmerksomhet rundt partiet lokalt. For oss handler det mye om å være synlig, gjennom standsaksjoner og skolevalg. Vi har håp om et 20-talls kommunestyrerepresentanter og to-tre representanter i fylkesting, sier PDKs partisekretær, Jan Ingvaldsen.
I følge gallupnettstedet Poll of polls scorer PDK 1,2 prosent på fylkestingsmålingen som Respons gjorde for Stavanger Aftenblad i forrige uke. I Vest-Agder ble partiet målt til 1,6 prosent – også i følge nettstedet nær mandat i dette fylket også.
LES MER: – Et kall å gå inn i dette partiet
«Dæsj» KrF
Valgforsker Bernt Aardal tror nødvendigvis ikke det bare er KrFs velgere som finner seg til rette i det nye kristenpartiet.
– Noe av valgmateriellet til det nye partiet viser en del politisk gods fra Frp, pluss en «dæsj» KrF. I sin tid mistet KrF en god del velgere til Frp og det kan være i dette segmentet nykommeren finner et rom, sier Aardal, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo.
Valgforskeren peker på at det gjerne er stor usikkerhet heftet ved lokale galluper, men det er noe nytt at PDK samler flere eksempler på målbar oppslutning.
– Skulle dette partiet komme inn i fylkesting flere steder, så kan det gi partiet en plattform for videre vekst. Ved representasjon følger det gjerne økte pengeressurser og politiske stillinger.
LES MER: De Kristne-topp tilgitt etter islamkritikk
Taktisk
At PDK kan være i nærheten av representasjon kan ifølge Aardal også utløse andre mekanismer:
– Blant noen kan det bidra til taktisk stemmegivning: Velgere som nødvendigvis ikke støtter partiet i ett og alt, kan stemme på dem for å sikre dem representasjon. I tillegg kan det mobilisere frem litt ekstra pågangsmot blant partiets egne aktivister.
Ved stortingsvalget i 2013 fikk PDK 0,6 prosent av stemmene. Det var godt under prosenten, men mer enn etablerte småpartier som Pensjonistpartiet og Kystpartiet.
[ LES MER OM ÅRETS VALGKAMP HER ]
70 kommuner
Før påske ble det klart at PDK kom til å stille lister i 70 kommuner, samt alle landets fylker. KrFs kommunikasjonssjef, Mona Høvset, sier partiet ikke merker særlig med angrep eller utfordringer fra det nye kristenpartiet.
– Er du overrasket over at galluper viser mandatsjanser?
– KrF og Frp har tradisjonelt stått sterkt i disse områdene og gallupresultatene kan ha sammenheng med dette, svarer Høvset.