– Så vidt vi kjenner til, er dette en historisk avgjørelse, skriver leder i Norsk Vegansamfunn, Marte Munkeli, i en e-post til Vårt Land.
– Antakeligvis er vi de første i Norge som slår fast at vegan-isme må forstås som et livssyn, bekrefter nestleder Elisabeth Lier Haugseth hos Likestillings- og diskrimineringsom- budet (LDO).
Det hele begynte med en turisthytte.
LES OGSÅ: – Veganisme er et livssyn
Sommeren 2014
Maren Oftebro (21) var blitt tilbudt sommerjobb ved en av hyttene til Den Norske Turistforening (DNT). I CV-en hadde hun ført opp «matlaging/veganisme» som interesser.
Det kan ikke bestyreren ha fått med seg. For da Oftebro takket ja og spurte hvordan de kunne løse dette med at hun er veganer, trakk bestyreren tilbudet tilbake.
Begrunnelsen var: Spesialmat medfører ekstraarbeid. Mattilsynet tillater ikke at ansatte tar med egen mat.
Det var Norsk Vegansamfunn som først fortalte historien på sine hjemmesider.
I oktober i fjor beklaget DNT og kom til et forlik med Oftebro. Driftsjef for Oslo og omegn, Jan Erik Reiten, sier til Vårt Land at de har veganere ansatt ved andre hytter. Hyttene er egne drift- selskap, og DNT sentralt holder ikke løpende oppsyn med ansettelsesprosessene der.
Følg oss på Facebook og Twitter!
Et livssyn
Oftebro klaget likevel saken inn for LDO, fordi hun ifølge Norsk Vegansamfunn ønsket en prinsipiell avgjørelse. 20. juli konkluderte ombudet:
Veganisme må forstås som et livssyn, med krav på vern gjennom diskriminerings- loven. Turisthytta «brøt forbudet mot diskriminering på grunn av livssyn i diskriminerings- loven om etnisitet». Oftebro har blitt utsatt for såkalt indirekte diskriminering. Det vil si at en tilsynelatende nøytral avgjørelse stilte henne i en dårligere posisjon enn en ikke-veganer.
Ombudet lener seg på for- arbeider til diskriminerings- loven om etnisitet og uttalelser fra Den europeiske menneskerettskommisjonen. Sistnevnte slår fast at veganisme faller inn under artikkel 9 (tros- og livssynsfrihet) i Den europeiske menneskerettskonvensjonen.
Mer enn mat
– Å leve som veganer er for mange et omfattende livsvalg, og derfor noe mer enn kun en matpreferanse, sier Lier Haugseth hos LDO.
I uttalelsen kaller ombudet veganisme «en videre ideologisk betraktning» og en «gjennomgripende etikk som man baserer livet sitt på». Dét er Marte Munkeli i Norsk Vegansamfunn fornøyd med.
– Mange tror nok at veganisme bare handler om å spise plante- basert, mens det faktisk er en overbevisning om at dyr har interesser og rettigheter som vi plikter å ivareta. Det å være veganer er hele tiden å ta bevisste valg hvor man forsøker å redusere den lidelsen man påfører dyr gjennom sine handlinger, sier hun.
Dette gjør ikke veganisme til en tro eller religion, men den «kan defineres som en etisk eller filosofisk overbevisning hvor man tilkjenner dyr moralsk relevante egenskaper og behov», forklarer Munkeli.
LES OGSÅ: Nekter sex med kjøttetere
Glad
Maren Oftebro sier, via Norsk Vegansamfunn, at hun er glad for å ha fått en prinsipiell avgjørelse som sender et tydelig signal til andre arbeidsgivere.
Marte Munkeli håper den kan bidra til å hindre usaklig forskjellsbehandling i frem- tiden.
– Et konkret eksempel er veganere som ønsker å gjennomføre et utdanningsløp uten bruk av dyreforsøk.
Jan Erik Reiten i DNT sier de alltid har ønsket å følge Like-stillingsombudets linje.
Det hører med til historien at det er mulig å få unntak fra diskrimineringsloven om visse vilkår oppfylles, men turisthytten kunne i ombudets øyne ikke vise til at disse var oppfylt.
Hyttas bestyrere henviser til DNTs Jan Erik Reiten.