Nyheter

Stamceller utenfor kontroll i helse og skole

Det er godt forståelig at statsminister Erna Solberg i en hektisk valgkamp prioriterer åpningen av Oslo Cancer Cluster.

Mandag åpner statsminister Erna Solberg innovasjonsparken Oslo Cancer Cluster. Kapitalsterke krefter, sammen med det offentlige, har som målsetting å skape et internasjonalt flaggskip innen kreftforskning. Senteret ligger like ved Radiumhospitalet og tar også sikte på å behandle pasienter.

Anlegget på Oslo beste vestkant skal også huse Ullern videregående skole, som gjennom flere år har vært en av de mest nyskapende skolene i hovedstaden. Håpet er at samarbeidet mellom forskning og skole skal inspirere elevene til å fordype seg i realfagene, som er et av satsingsområdene i regjeringens skolepolitikk. Statsministeren sier til Norsk Telegrambyrå at elevene vil få førstehånds kjennskap til forskning og entreprenørskap.

LES OGSÅ: Regjeringen vil tvinge språksvake til barnehagen

Det er godt forståelig at statsminister Erna Solberg prioriterer åpningen i en hektisk valgkamp. Det er et prosjekt som det skinner av, og det er bare å gratulere alle som har bidratt til gjennomføringen.

Dette handler ikke bare om helsepolitikk, men også om skole. Den blåblå regjeringen sliter like mye med skolepolitikken som den rødgrønne gjorde. Det store antallet elever som dropper ut av videregående har vært stabilt gjennom 20 år. Gutter er mest utsatt, og frafallet er størst i yrkesfagene. Selvsagt er det også geografiske variasjoner.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er realistisk når han til Aftenposten sier at det ikke finnes noe «quick fix» mot frafall i skolen. Han lanserer nå et ambisiøst mål at 90 prosent av elevene skal fullføre og bestå innen 2030.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Det er nærmest en naturlov at politikere fikserer på de negative tallene. Det er disse de til stadighet blir konfrontert med, og politikken blir deretter. Inkludering og arbeidet for å hindre frafall kan bli viktigere enn å skape en skole for de som virkelig er motiverte.

Prosjektet på Ullern kommer til å bli en rekrutteringsarena for de mest motiverte elevene. Det er bra at slike tilbud etableres.

Men denne type tiltak løser ikke skolens grunnleggende problem. Det er for mange som kjeder seg og ikke finner mening i å gå på skole. Satsningen på utdanning har vært en vesentlig grunn til at nasjonen har utviklet seg så positivt. Vi taler her om samfunnets stamceller. Vi vet hva som skjer når kroppens stamceller angripes. Alvoret er like stort når det skjer på samfunnsarenaen.

Helge Simonnes

Helge Simonnes

Tidligere sjefredaktør i Vårt Land.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter