Kartet over viser skolene som har fått godkjennelse til å starte opp høsten 2015.
Mandag åpnet rektor Ingrid Kvam Steinshamn dørene for aller første gang til Møre barne- og ungdomsskule Skodje. Rundt førti elever starter denne høsten på den nye kristne skolen.
– Den største forskjellen fra en offentlig skole er at her møter elevene et kristent personale og lærere som ønsker å formidle kristen tro. I tillegg er dette en liten skole med mange voksne per elev, sier Steinshamn.
Gode erfaringer
Dette er den tredje skolen som Sunnmøre Indremisjon starter. Styreleder for skolen, Odd Asbjørn Nybø, forteller at erfaringene med skolene i Ålesund og Herøy har vært gode.
– En ganske stor foreldregruppe ønsket at vi skulle komme i gang med en skole her også.
– Er det et større behov for kristne skoler nå?
– Ja, behovet er nok større slik utviklingen har vært i offentlig skole, særlig i kristendomsundervisningen. Her kan vi ha en skole på kristen grunn.
Skolen er åpen for alle, og Nybø tror ikke den kommer til å ha bare kristne som elever.
– Til skolene i Herøy og Ålesund kommer elever fra hjem som sikkert ikke bekjenner seg som personlig kristne, men som ser at dette er gode skoler, og derfor sender barna sine dit. Det håper vi skal skje her også, sier styrelederen.
Øker
Fra 2011 økte antallet kristne grunnskoler som var medlemmer i Kristne Friskolers Forbund (KFF) fra 56 til dagens 68 skoler (se kart). I tillegg kommer noen kristne grunnskoler som ikke er medlemmer i KFF.
Dag Askild Bleka, skoleutvikler i Egill Danielsen Stiftelse, har vært med på å starte fire nye ungdomsskoler: Osterøy (2011), Frekhaug (2012), Haugesund (2012) og Karmøy (2013). Danielsen har i mange år drevet ungdomsskole og videregående i Bergen, og startet i 2000 en ungdomsskole på Sotra som i 2008 ble utvidet med barneskole.
LES OGSÅ: – En muslimsk skole vil engasjere flere foreldre
Bak står lokale foreldregrupper. De har ønsket et kristent alternativ til den offentlige skolen, og kontaktet stiftelsen Danielsen. Stiftelsen er selvstendig, men de to kristne organisasjonene Norsk Luthersk Misjonssamband og Indremisjonsforbundet utnevner skolenes styrer.
– Hvorfor starter dere kristne grunnskoler?
– Det handler om flere ting. Samfunnet rundt oss tømmes mer og mer for kristent tankegods. Vi ønsker at det skal finnes skoler som gir et kristent helhetssyn på livet og der Gud er en naturlig del av hverdagen. Et annet aspekt er at kristendomsundervisningen i den offentlige skolen varierer veldig. Noen steder er det flotte forhold og engasjerte lærere. Andre steder er det mye mindre sprekt.
Bleka opplever at foreldrene ønsker en tydelig kristendomsundervisning og at elevene skal ha lærere og personale som kan være gode, kristne forbilder.
Følg oss på Facebook og Twitter!
Påvirkning
En vanlig kritikk fra mot kristne skoler er at det da blir færre kristne elever i den offentlige skolen. Bleka har forståelse for at noen tenker slik.
– Jeg tenker nok at en må veie dette mot at du som elev er mange timer på skolen hver dag, og får en massiv påvirkning. Hvis skolen gjennomsyres av en tankegang som ikke har plass til Gud og religion, vil du preges av det.
Bleka mener at det også handler om hvilket nærmiljø og skolemiljø man har der man bor.
– Det varierer enormt. Noen steder har lærere som både er kristne og ikke-kristne som er åpne for at det finnes alternative måter å se en sak på. Andre steder er det en sekulærhumanistisk tenkning som ligger til grunn, og som vil gi en påvirkning for elevene som ikke er god, sier skoleutvikleren.
LES OGSÅ: Advarer mot å fjerne seg fra samfunnet