Nyheter

Advarer mot å fjerne seg fra samfunnet

Kristent Pedagogisk Forum brenner for at kristne skal være til stede i det offentlige rom.

– Vi er ikke imot kristne skoler, men faren er at det kan nærme seg bobler og gettoer, uten at jeg vil bruke sånne ord, sier daglig leder i Kristent Pedagogisk Forum (KPF), Kjartan Ørnes.

Han mener at det finnes gode argumenter for kristne grunnskoler, men understreker at KPF brenner for at kristen tro og kristne verdier skal være til stede i det offentlige rom og i samtalen i samfunnet. Kristne skal ikke behøve å trekke seg unna.

– Vi ønsker å backe verdibevisste lærere som velger å bli i den offentlige skolen og stå på den kristne kulturarven, sier han.

LES OGSÅ: Synes skolen er for lite kristen

Ny tendens

Njål Skrunes, professor ved den kristne høgskolen NLA, har sett på etableringen av kristne skoler helt fra 1800-tallet til nå. Han mener at det fram til rundt 2000 var kirkesamfunn som adventister, katolikker og Delk (Det evangelisk-lutherske kirkesamfunn) som hadde egne grunnskoler og har lange tradisjoner.

Det fantes bare noen få, som Danielsen i Bergen og Kristelig Gymnasium i Oslo som var eid av de lutherske organisasjonene innenfor Den norske kirke. På 1990-tallet kom en del skoler med utspring i nykarismatiske menigheter.

Skrunes mener at det er de store endringene i den offentlige skolen, både KRLE-faget og formålsparagrafen, som har fått organisasjoner som Indremisjonsforbundet og Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) til å satse aktivt på kristne grunnskoler. NLM vedtok for tre år siden en strategi med mål om å etablere flere kristne barne- og ungdomsskoler. Fra før har NLM flere kristne videregående skoler.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Truer trosfriheten

Skrunes har selv vært med på å etablere kristne grunnskoler som formann i Danielsen skoler.

– Jeg vurderer det slik at vi ikke befinner oss i det kristne enhetssamfunnet lenger, men i det plurale. Da er det viktig at man ivaretar foreldrenes ønsker om et kristent alternativ. Ellers får vi totalitære tendenser.

– Hvordan blir dette totalitært?

– Den offentlige skolen vil være religionsnøytral. Men nøytralitet i oppdragelse er en illusjon. Derfor går den offentlige skolen i retning det agnostiske og nøytrale. Da respekterer den ikke religionsfriheten, mener Skrunes.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter