Nyheter

Akademikere refser minister for skapertro

Danskenes nye forskningsminister Esben Lunde Larsen tror at Gud står bak alt liv.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

– Jeg tror at det står en skapende gud bak. Hvordan han har gjort det, har jeg ikke forholdt meg så mye til. Og det er det jo heller ingen som kan gi en teologisk forklaring på.

Slik svarte Danmarks nye utdannings- og forskningsminister, Esben Lunde Larsen (36) fra partiet Venstre, på Jyllands-Postens spørsmål om menneskene stammer fra apene.

– Ikke avgjørende for meg

Svarene er referert i Ekstra Bladet. På oppfølgingsspørsmålet om verden ble til gjennom et big bang, svarte statsråden:

– Jeg tror at det står en skapende gud bak det meste i verden, og hvordan det er blitt til, ja der gir Bibelen én forklaring, og naturvitenskapen gir sin forklaring. Det er ikke avgjørende for meg. Det avgjørende er at verden er til. Og at jeg som et troende menneske tror at det står en gud bak, sa mannen som på folkemunne omtales som «vitenskapsminister».

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Må simpelthen avvise diskusjonen

Svarene faller ikke i god jord i akademia. Religionshistoriker ved Syddansk Universitet, Mikael Rothstein, mener det er «voldsomt foruroligende» når «myte, magi, mirakel og mytologi» parallellføres med vitenskap.

– Vi må ikke engang ta debatten, vi må simpelthen avvise det, sier Rothstein til Politiken.

– Det er uakseptabelt at han har en jobb som øverste sjef for forskning og vitenskap i landet vårt, når han representerer synspunkter som står i et grelt motsetningsforhold til forskning og vitenskap, fortsetter han.

– Klassisk teologisk tankegang

Sokneprest og debattant Sørine Gotfredsen mener det ikke kan være et problem at vitenskapsministeren er troende – så lenge han ikke tror på Bibelens skapelsesberetning i den forstand at han mener jorden ble til på seks dager.

Gottfredsen påpeker at Esben Lunde Larsen stadig understreker at han ikke går inn debatten om hvordan skapelsen skjedde.

– Det er en klassisk teologisk tankegang som gjør at man ikke forholder seg til hvordan tingene har utviklet seg, men man tror at det er Guds vilje at det i det hele tatt finnes liv, sier presten til Politiken.

Insisterte på «neger»

Esben Lunde Larsen har tidligere fått mye kritikk fordi han insisterte på å bruke ordet «neger»:

– Hvis jeg i fremtiden skal omtale en person som er svart, vil jeg omtale ham som neger, fordi det er det ordet faktisk betyr, har han skrevet i en kommentar til Jyllands-Posten.

Han har siden gått bort fra dette standpunktet.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter