Nyheter

Misjonssambandet danner trossamfunn

548 delegater sa ja. 121 sa nei.

Som ventet sa et klart flertall på Norsk Luthersk Misjonssambands generalforsamling fredag ettermiddag ja til at organisasjonen etablerer trossamfunn i egen regi. 548 stemte for hovedstyrets forslag, mens 121 stemte nei.

Debatten viste at det er svært delte meninger om ønskeligheten av å starte trossamfunn på egen kjøl. Flere advarte mot at dette trekket kan vanskeliggjøre samarbeid med andre kristelige aktører – og spesielt skape trøbbel i forholdet til Den norske kirke

LES OGSÅ: Kirkerådet: – Håper folk ikke melder seg ut

– Er allerede et trossamfunn i praksis

NLM er en av tungvekterne i norsk bedehuskristendom, med om lag 50.000 tilhørige. De aller fleste av dem er nå medlemmer av Den norske kirke.

Det er høyst usikkert hvor mange som kommer til å slutte seg til det nye trossamfunnet. Nyskapningen skal ikke fylles med innhold og aktivitet, men vil først og fremst være et kirkerettslig medlemsregister.

De fleste i generalforsamlingen er enige om at «det meste blir som før» selv om misjonsorganisasjonen oppretter trossamfunn i egen regi.

– NLM er på mange måter allerede i praksis et trossamfunn, som også forvalter sakramentene selv, sa Jan Magnus Fauske Lillebø fra Region Nordvest i den omfattende plenumsdebatten forut for vedtaket.

LES KOMMENTAREN: En milepæl for Kirke-Norge

Sjefen skiftet mening

Mange gjorde det i debatten klart at de ikke selv har til hensikt å melde seg inn i NLM-trossamfunnet. Mange av dem stemte likevel ja til opprettelse, av hensyn til de misjonsfolk som har behov for å tilhøre et annet trossamfunn enn Den norske kirke.

– Trossamfunnet skal ikke ha egen virksomhet. Det er heller ikke slik at de som melder seg inn i trossamfunnet vil få andre privilegier i Misjonssambandet enn de som ikke blir medlemmer, presiserer generalsekretær Øyvind Åsland. Han har selv ikke tenkt å melde seg ut av Den norske kirke nå.

Hovedstyreleder Lars Gaute Jøssang tenkte for seks år siden at å etablere eget trossamfunn «kunne ødelegge hele Misjonssambandet» og svekke misjonsprofilen.

– Jeg tenkte at dersom vi ble kirke, kunne mye gå tapt. Jeg har tvilt meg til et nytt standpunkt. Hovedstyret har anbefalt en minimumsløsning som ikke innebærer at NLM blir et trossamfunn, men at NLM oppretter et trossamfunn. Jeg kan gå for det, men jeg er ingen varm tilhenger av eget trossamfunn, presiserte Jøssang i plenumsdebatten.

LES OGSÅ: Vil ha nytenkning i misjonen

Bred enighet på forhånd

Seks av sju regionstyrer, et samlet hovedstyre og et så godt som enstemmig rådsmøte har forut for generalforsamlingen anbefalt opprettelse av trossamfunn. På fjorårets landsmøte i NLM Ung var det imidlertid flest motstandere av trossamfunnsetablering.

I generalforsamlingens debatt kom det fram svært ulike meninger og forskjellig vektlegging av argumenter.

– Denne saken oppleves veldig forskjellig ut fra lokale forhold og egen livssituasjon. NLM må ikke slå hånden av oss som ikke melder oss ut av Den norske kirke, advarte Ivar Vegge.

Han er tidligere Etiopia-misjonær, vikarprest i Den norske kirke – og nå førsteamanuensis ved Fjellhaug, Misjonssambandets egen misjonshøgskole.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Kan bli mindre attraktiv som samarbeidspartner

Hans Arne Sanna, internasjonal konsulent i NLM Ung, mente at Misjonssambandet ved å etablere eget trossamfunn «sender ut signal om at vi er oss selv nok og innadvendte».

– Vi kan også bli mindre attraktive som samarbeidspartner for andre organisasjoner og kirker, og mer bli oppfattet som konkurrent, advarte Sanna.

Flere talere pekte på at mange av Misjonssambandets forsamlinger allerede tilbyr «full pakke», som en hvilken som helst frikirkemenighet, med nattverd, dåp, konfirmasjon, omfattende barne- og ungdomsarbeid og møter søndag formiddag.

LES OGSÅ: Grøn misjon

Søker ikke om vigselsrett

Det er også eksempler på at det har skjedd velsignelse av inngått ekteskap og begravelser i NLM-forsamlinger. Organisasjonen legger imidlertid ikke opp til at det nyetablerte trossamfunnet skal søke om vigselsrett.

«De som gifter seg kan velge borerlig vielse som så etterfølges av en velsignelseshandling i våre forsamlinger», heter det i hovedstyrets saksfremlegg til generalforsamlingen.

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter