Nyheter

Forlater folkekirken for å bli medlem av minikirke

Fredag avgjør Misjonssambandet om organisasjonen skal opprette eget trossamfunn.

RANDABERG: – Hvis NLM trossamfunn opprettes, blir vi med. Dersom Misjonssambandet har kommet fram til at det er det beste, tror jeg at det er det beste for oss, sier Magnus Mjelstad.

Kona, Eline Mjelstad, er enig:

– Jeg følger mannen min, sier hun.

LES OGSÅ: Skal stille strengere krav til misjonen

Stadig flere byforsamlinger

Det unge ekteparet er typisk for mange yngre i Misjonssambandet. De er uvanlig organisasjonslojale og har sterk tilhørighet til en NLM-forsamling, i deres tilfelle Salem i Bergen. Salem tilbyr «full pakke» på samme måte som en frikirkelig menighet­ gjør.

I misjonsorganisasjonen blir det færre tradisjonelle foreninger, men stadig flere byforsamlinger. De har ofte vel så mye aktivitet­ som de fleste folkekirke-
menigheter, inklusive gudstjenestelignende møter søndag formiddag, omfattende barne- og ungdomsarbeid, nattverd, dåp og konfirmasjon.

I 2009 fikk ikke hovedstyret flertall på generalforsamlingen for å opprette trossamfunn, men etter seks år i tenkeboksen er det mye som tyder på at stemningen har snudd.

LES OGSÅ: Vil ha nytenkning i misjonen

Intet rush til Indremisjonsforbundets «kirke»

– Jeg ville gjerne blitt medlem i Misjonssambandets trossamfunn. Men jeg synes­ de har ventet så lenge med å få dette på plass, at jeg meldte meg inn i Indremisjonsforbundets trossamfunn, sier Målfrid Lavik.

I 2009 etablerte Indremisjonsforbundet, en av de lavkirkelige organisasjonene som teologisk og kirkepolitisk står NLM nær, eget trossamfunn. Men det har ikke vært noe stort rush for å bli medlem: Under 400 har registrert seg i trossamfunnet, som mest av alt er å betrakte som et kirkerettslig medlemsregister.

Det er noe lignende NLMs hovedstyre­ vil opprette: De presiserer at Misjonssambandet­ ikke skal bli en frikirke, men at misjonsorganisasjonen vil gi de som ønsker det, mulighet til å stå oppført som medlemmer i et trossamfunn. Hovedstyreformann Lars Gaute Jøssang, som for seks år siden argumenterte mot opprettelse av NLM trossamfunn, kaller forslaget for «en minimumsløsning».

Følg oss på Facebook og Twitter!

Misjonssambandets «sidevogn»

– Vi er, og skal fortsatt først og fremst være, en misjonsorganisasjon, sier han og illustrerer med et bilde fra trafikken:

– Vi kan se på NLM som en motorsykkel med sidevogn. Misjonsorganisasjonen blir motorsykkelen, trossamfunnet sidevognen­.

– Vil du selv melde deg inn i NLM-trossamfunnet?

– Per i dag har jeg ikke planer om det, men kanskje om noen år.

– Tror du mange vil melde seg inn i trossamfunnet i regi av 
Misjonssambandet?

– Nei, jeg tror faktisk ikke det, men der kan jeg ta veldig feil, svarer Jøssang.

Østlendingen Marianne Haldorsen­, som er deltaker på generalforsamlingen­, har tenkt å bli trossamfunnsmedlem:

– Jeg går for det NLM lærer og forkynner. Og jeg opplever 
det som vanskelig å forbli 
medlem i Den norske kirke, 
sier hun.

LES OGSÅ: Grøn misjon

– Relativt 
komfortabel i Den norske kirke

De fleste i Misjonssambandet tilhører Den norske kirke. Men historisk har denne bedehusbevegelsen alltid hatt et elsk/hat-forhold til folkekirken, og en god del har meldt seg ut av teologiske grunner. Det er blant annet av hensyn til «kirkeløse» at mange har ivret for opprettelse av trossamfunn i egen regi.

Rogalendingen Rolf Hauge sier at han ikke har «umiddelbare planer» om å melde seg inn i et nytt trossamfunn:

– Jeg er medlem i Den norske­ kirke og føler meg relativt 
komfortabelt med det. Men jeg ser at det kan bli tider da jeg ikke gjør det lenger, sier Hauge som tror «en del tenker som meg».

LES OGSÅ: Misjonssambandet sa nei til å droppe Kina

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter