Nyheter

– Feil med narkorazzia

Professor mener myndighetene heller burde stramme inn 
på alkoholservering enn å ty til narkoaksjoner på sommerens festivaler.

Festivalsommeren er i gang, og forrige uke arresterte politiet 26 personer for bruk og besittelse av en rekke narkotiske stoffer på festivalen Ekstremsportveko, på Voss. Politiet i Hordaland uttalte til Bergens Tidende at festivalen har et stort narkotikaproblem.

Større problem

Willy Pedersen er en av landets ledende forskere på spørsmål knyttet til ungdom og rusmidler. Han er kritisk til politiets prioriteringer:

– Jeg synes ikke det er særlig fornuftig. Hovedproblemet med mange av disse festivalene er et svært høyt alkoholforbruk. Samlet sett er det et større problem enn at noen eksperimenterer med for eksempel hasj, sier Pedersen som er professor i sosiologi ved Universitetet i Oslo, Willy Pedersen.

LES OGSÅ: Hvorfor drikke unge seg til døde på festival?

Unødvendig

Willy Pedersen har flere ganger uttalt seg kritisk til kriminalisering av narkotiske stoffer, og mener myndighetene burde være like bekymret over det store alkoholforbruket hos folk på festivaler.

– Her burde både politiet og lokale myndigheter spille på lag, og håndheve en mye strengere skjenkepolitikk, sier han.

Han understreker at det er ­viktig å holde narkoforbruket nede, men mener det er unødvendig av politiet å gå så drastisk til verks.

LES OGSÅ: Utested tatt for rasisme

Narkohunder på Roskilde

I Danmark vekker det oppsikt blant de besøkende på denne ukens Roskilde festival at politiet benytter seg av egne narkohunder til å ta hasjrøykende besøkende, hvor de pågrep over 100 personer første dag. Det er opprettet en egen Facebook-side med over 5.000 følgere, hvor festivalgjestene protesterer, ifølge danske Ekstrabladet. Lignende praksis ble utført av politiet ­under den nå nedlagte Hove-festivalen i fjor sommer.

– Det er ikke rimelig å sende politistyrker med hunder inn på festivaler. Politiet har viktigere saker å holde på med og andre yrkesgrupper jobber ofte bedre med disse sakene. Dette speiler gårsdagens «krig mot ­narkotika». I en rekke amerikanske delstater er en i ferd med å legalisere cannabis. Vi står også overfor endringer her, sier han.

Generalsekretær i rusfeltets samarbeidsorganisasjon Actis, Mina Gerhardsen, mener det er viktig at politiet griper inn.

– Jeg synes det unødvendig å rangere bruk av alkohol og cannabis. Vi er positive til at politiet­ gjør en innsats på festivalene fordi­ mange vil prøve cannabis for første gang i slike sammenhenger. Selv om de fleste som prøver hasj gjør det få ganger, er det også flere som fortsetter å bruke det, sier Gerhardsen.

Hun synes det er synd at festivalene er blitt et sted der kulturopplevelsen ikke står i sentrum.

– Flere arrangører har tatt opp utfordringen med at stadig flere festivaldeltakerne helst vil sitte­ i teltene og drikke framfor å komme­ på konsertene, sier hun.

LES OGSÅ: Full splid om alko-politikken

– Må gripe inn

Hun ønsker ikke å kommentere politiets metoder for å ta hasjrøykende på festivaler, men understreker viktigheten av politiets tilstedeværelse på festivalene.

– Nå har vi også fått nye reaksjonsformer; Ungdom som blir tatt nå får tilbud om ruskontrakt og tilbud om annen oppfølging, framfor bot og prikk på rullebladet. Dermed får vi en reaksjonsform som kan hjelpe og som kan stoppe et begynnende rusproblem før det har blitt for stort, sier hun.

Gerhardsen er imidlertid opptatt av at arrangører har ansvar for å følge alkoholloven:

– Det er viktig at de ikke 
selger alkohol til de berusede og mindreårige, sier Gerhardsen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter