Nyheter

Seilte til Gaza for å engasjere verdenssamfunnet

Men Israels ambassadør kaller Ship to Gaza-aksjonen naiv og hyklersk.

Bilde 1 av 2

Søndag kveld ble aktivistskipet Marianne av Göteborg stoppet av israelske styrker, omlag 105 nautiske mil fra Gazastripen. Arbeiderpartiets stortingsrepresentant, Åsmund Aukrust, var med den første etappen fra Malmø til København.

– Hvorfor så kort reise?

– Jeg var med en dag i mai, da jeg hadde fri var Stortinget. For meg var det meningsfullt og viktig å reise rundt og opplyse folk om blokaden. Jeg skulle gjerne vært med på en lengre strekning.

– Hva tenker du om at båten ble stoppet?

– Jeg reagerer på at båten ble stoppet i internasjonalt farvann. Båten hadde med både medisiner og solcellepanel til Gazas befolkning, og burde fått slippe inn.

LES MER: Kjente kunstnere til kamp not Israel

Ble advart

Israels ambassade sier i en pressemelding at aktivistene flere ganger ble spurt om å endre kurs, men at de nektet å samarbeide.

«Selv om jeg er sikker på at aktivistene hadde gode intensjoner, ble de dessverre forledet til å tro at de kan hjelpe ved å bryte loven», skriver fungerende ambassadør, Dan Poraz.

Han skriver videre at hvis de virkelig var interessert i menneskerettighetene, ville de heller seilt til Syria eller snakket klart mot Hamas herjinger blant Gazas befolkning.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Lovlig blokade

Søndagens aksjon var fjerde gang Ship to Gaza prøvde å ta seg til Gazastripen. I 2012 ble fire nordmenn ombord arrestert og fengslet i flere dager. Ap-politiker Aukrust er tydelig på at hensikten med disse aksjonene er å protestere mot blokkeringen av Gaza.

– Det har blitt møtt med stor internasjonal motstand, derfor er det et viktig initiativ å sette fokus på blokaden.

Den israelske ambassadøren påpeker at en FN-rapport i 2011 konkludert med at Israels blokade er lovlig i henhold til folkeretten. Samtidig gjentar han budskapet om at blokaden er nødvendig for å begrense palestinske rakettangrep fra Gazastripen rettet mot grensebyene på israelsk territorium og for å forhindre at Hamas får tilgang til andre våpen.

Ord mot ord

Åsmund Aukrust håper «Mariannes» symbolske handling vil mobilisere det internasjonale samfunnet.

De kan ikke lenger sitte og se på at en million mennesker lever på et bittelite område uten mulighet til å komme seg ut. Det har blitt tre kriger på få år nå. Gaza er ikke bygd opp igjen, har etterlatt seg store menneskelige sår, og nå må Israel lette blokaden slik at de kan bygge opp igjen samfunnet. Vi kan ikke lenger akseptere at Gaza er gjort til verdens største fengsel, sier Ap-politikeren.

Den israelske ambassadøren trekker derimot fram Israels humanitære arbeid blant lokalbefolkningen. «Faktumet er at Israel er det landet som bidrar mest humanitært i Gaza. Tusener av palestinere får lov til å krysse grensen for medisinsk hjelp. Israel tillater 800 lastebiler inn i Gaza hver dag. Det er 1,6 millioner tonn med sement, murstein og andre varer hvert år. Det er mer enn 500.000 ‘Marianner’», skriver Poraz.

Han mener Ship to Gaza-aksjonen enten er naiv eller hyklersk.

Krever handling

Åsmund Aukrust ønsker en mer aktiv holdning fra den norske regjeringen­.

De burde hatt en tydeligere strategi mot blokaden, og tatt nye initiativ for å legge press mot Israel­. Vi tar til orde for merking av samtlige israelske­ varer, for at folk skal unngå å handle med varer fra et okkupert land. Dette gjøres allerede i mange europeiske­ land, og her er Norge­ unnvikende.

Mer fra: Nyheter