Nyheter

Ola (7) kan bli Kari (7)

Regjeringen går inn for at barn ned til syv år kan skifte sitt juridiske kjønn.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

I dag må personer som ønsker å skifte juridisk kjønn gjennomgå en sterilisering eller kastrering. 10. april i år fikk helseminister Bent Høie overlevert en anbefaling fra Helsedirektoratet om å fjerne kravet om sterilisering for å endre juridisk kjønn.

Ingen diagnosekrav

Torsdag sendte regjeringen et lovforslag ut på høring, og de deler anbefalingen fra ekspertgruppen, og vil fjerne kravet om sterilisering for å få endret kjønn.

«Endring av juridisk kjønn bør baseres på personens egen opplevelse av kjønnstilhørighet. Personer som selv opplever å tilhøre et annet kjønn enn det de er registrert med i Folkeregisteret bør ha rett til å endre juridisk kjønn, uten at det stilles krav om bestemte diagnoser eller vurderinger fra sakkyndige», heter det i høringsnotatet fra regjeringen.

LES OGSÅ: Krever operasjon for skifte av juridisk kjønn

Nyheten slapp helseminister Bent Høie under en mottakelse i Regjeringens representasjonsbolig i forbindelse med Oslo Pride, skriver Blikk.no.

– Norge i front

Regjeringen vil at barn helt ned til syv år skal kunne søke om å få skifte juridisk kjønn sammen med den eller de som har foreldreansvaret.

«Valget er av en slik personlig art at barn allerede fra de er 7 år må være enig med foreldrene dersom det skal søkes om endret juridisk kjønn. Før denne alderen må det foreligge en særskilt medisinsk tilstand», står det i høringsnotatet.

– Det er et viktig område hvor Norge har ligget langt bak mange andre land i mange år. Nå kan vi være stolte over at vi gjennomfører loven. Da er Norge i front igjen i et viktig spørsmål som angår mange, sa Høie til de fremmøtte.

Ekspertgruppen foreslo at personer i alderen 16 til 18 år selv skal kunne søke om å skifte juridisk kjønn, men at dersom en eller begge av foreldrene motsetter seg kjønnsbytte, burde det kreves godkjenning fra Fylkesmannen.

LES OGSÅ: Kjemper for religion på Oslo Pride

–Kjempeprogressivt

Det er regjeringen uenig i.

«Den eller de som har foreldreansvaret bør ikke kunne nekte, slik ekspertgruppen foreslår, for aldersgruppen 16 til 18 år. Ungdom på 16 år anses tilstrekkelig modne til å bestemme over egen helse», lyder konklusjonen i høringsnotatet.

Som en konsekvens av dette foreslår også regjeringen å senke navnelovens aldersgrense for å endre navn fra 18 til 16 år, fordi juridisk kjønn og navnebytte ofte henger sammen.

Bård Nylund, leder for Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH), sier til Blikk at han i forkant var bekymret for det som handlet om aldersgrenser i regjeringens forslag.

– Men nå kjører regjeringen på og sender ut et lovforslag som, så vidt jeg kan se, er kjempeprogressivt. Det er en utrolig flott nyhet å få i dag, sier Nylund til Blikk.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter