Nyheter

KrF og Venstre vil ha omkamp om tiggeforbud

– Ny rapport viser at fattigdom ikke kan forbys, mener Kjell Ingolf Ropstad.

En fersk Fafo-rapport som fastslår at rumenske tiggere ikke styres av kriminelle bakmenn, må føre til at regjeringen opphever muligheten for å innføre lokale tiggeforbud, krever KrF og Venstre.

De to partiene ber regjeringspartiene og Senterpartiet snu i saken etter at en omfattende ny forskningsrapport fra Fafo viser at tiggerne som kommer til Skandinavia ikke er styrt av bakmenn eller kriminelle nettverk.

Høyre/Frp-regjeringen og Senterpartiet hadde opprinnelig flertall for å innføre en nasjonalt forbud, men Senterpartiet gjorde tidligere i år helomvending og gikk kun inn for å åpne for at kommunene selv kan innføre et lokalt forbud.

KrF og Venstre mener den nye rapporten tilsier at Frp, Høyre og Senterpartiet nå også må snu når det gjelder det kommunale forbudet.

LES MER: – Sammenhengen mellom organisering og tigging er ­veldokumentert, mener Høyre

– Argumentene borte

KrFs KrFs justispolitiske talsperson Kjell Ingolf Ropstad viser til at både regjeringen og Sp har brukt nettopp argumentet om kriminelle bakmenn for å begrunne behovet for et forbud.

– Når vi nå har fått kunnskap om at dette ikke er tilfelle, forventer jeg at regjeringen opphever muligheten for å innføre lokale tiggeforbud, sier Ropstad.

LES MER: Oslo-folk behandler tiggerne verst

– Med Fafo-rapporten er argumentene for et tiggeforbud borte, mener også justispolitisk talsperson i Venstre, Iselin Nybø.

– Nå håper jeg også at grasrota i Senterpartiet ser at vi ikke kan forby fattigdom verken lokalt eller sentralt. Det mest naturlige vil da være å gå bort også fra et kommunalt tiggeforbud, sier Nybø.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Fattigdom

I Fafo-rapporten er 1.269 fattige fra Romania som oppholder seg i nordiske hovedsteder, dybdeintervjuet. Konklusjonene er at det ikke foreligger tegn til at tigging er organisert av bakmenn eller at det er en sterk kobling mellom kriminalitet og tigging. Årsaken til tigging er derimot reell fattigdom og håp om å få penger til livets opphold, ifølge rapporten.

– Dette viser at fattigdom ikke kan forbys, og at et forbud ikke vil løse tiggernes problemer, sier Ropstad.

– Sosiale problemer må løses med sosiale verktøy og sosiale tiltak, ikke gjennom straff og forbud. Tigging er et sammensatt problem, som må løses gjennom internasjonalt samarbeid og målrettede sosiale tiltak i tiggernes hjemland. Jeg har liten tro på quick fix løsninger for å løse problemer som tigging og fattigdom, sier Nybø

Nybø viser også til at Europarådet i januar i år gikk ut og ba Norge droppe tiggeforbudet

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter