Nyheter

Dåpsbarnet fikk hørselvern og så startet presten...

Vanligvis stiller prest John Sylte i hettegenser når han skal rappe. Men denne dagen var det dåp.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

– Få hørselvernet på gutten, ja. Da begynner vi.

Sist søndag kveld står sokneprest John Sylte i sin prestekjole framme i koret i Holm kirke i Rauma i Romsdal med bandet av tidligere konfirmanter.

– Vanligvis pleier jeg å ha på meg en hettegenser der det står «prest» med store bokstaver på disse gudstjenestene, men i dag er det alba til ære for dåpsbarnet, sier Sylte.

Straks er bandet i gang, og presten kommer inn med sin vokal: «What's wrong with the world, mama?»

LES OGSÅ: Alt gikk ikke etter planen da Robert skulle bli konfirmert

Ville overraske

Tirsdag la Sylte klippet ut på Facebook, og han har allerede fått massiv respons. Presten får masse skryt, og en skriver: «Når vi har religionsdiskusjoner i vennegjengen, bruker jeg alltid deg som eksempel på den gode siden ved det hele».

– Det tok litt av dette, det var ikke helt planlagt. Det er bare en kort snutt, og i Rauma er det vanlig at presten rapper litt. Det jeg tror tok folk litt denne gangen, var at jeg hadde på meg alba, sier presten selv.

– For oss som ikke bor i Rauma, ble vi kanskje like overrasket over at presten gjorde en hiphop-låt så bra.

– Jeg hører mye på hiphop selv, og drev og rappet litt på folkehøyskolen, men la det på hylla. Så skulle jeg overraske konfirmantene for fire-fem år siden med en rap for dem. Nå som vi spiller sammen på gudstjenestene, øver vi og gjør virkelig så godt vi kan.

LES MER: Her blir Per Anders konfirmert – 65 år for sent

Eget band, egen messe

– Gjør du dette ofte?

– Vi har et band i kirka her i Rauma, The Churchrats. Dette er tidligere konfirmanter som spiller. Nå er de blitt voksne og er gode musikere. Vi har det veldig kjekt og har holdt på i tre år. Én gang i måneden har vi det vi kaller en Reconnect-gudstjeneste, og da blir det rap og litt forskjellig.

Presten forteller at han og flere for tre år siden begynte å lete etter hvordan kirka kunne møte folk på en annen måte. Da han skulle si farvel til konfirmantene, ville han ønske dem velkommen tilbake til kirka, men det virket lite aktuelt at de ville komme til en vanlig høymesse en søndags morgen. Da ble valget å satse på musikk, og så hadde presten en organist som tar alle sjangere. De begynte å kontakte ungdommer for å være med, og fikk napp.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Børste støv

– Hvorfor valgte du låten «Where Is The Love?» av hiphop-bandet The Black Eyed Peas?

– Vi velger gjerne låter som har et budskap i kirka. Jeg synes den passer veldig bra i dag. Man kan undre seg hvor kjærligheten er, når man ser hva som foregår i verden. Det som også er tøft med amerikanske låter, er at de ofte er gjennomsyret av et kristent budskap uten at man tenker over det. Jeg synes det er fint hvis vi kan børste litt støv av sånne låter som vi hører på radio, og oppdage at det er et kristent budskap der.

Det amerikanske hiphop-bandet The Black Eyed Peas slapp låten «Where Is The Love?» som singel i juni 2003. Den fikk en åttendeplass på Billboard Hot 100-lista, og lå 12 uker blant topp ti. Senere fikk den to nominasjoner til Grammy-pris, for årets plate og beste rap.

People livin' like they ain't got no mamas

I think the whole world addicted to the drama

Only attracted to things that'll bring you trauma

Heter det videre i første vers. Refrenget går slik:

Father, Father, Father help us

Send some guidance from above

'Cause people got me, got me questionin'

Where is the love (Love)

(Og hvis du lurer: Det er intet slektskap mellom Vårt Lands reporter Turid Sylte som har skrevet denne artikkelen, og presten Sylte)

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i debattavdelingen i Vårt Land og har et bredt kompetansefelt innen religion, klima, bærekraft og politikk.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter