Nyheter

Vil kriminalisere 
holocaust-benektelse

Den tidligere britiske statsministeren, Tony Blair, skal i sin nye jobb bekjempe ­religiøs og politisk ekstremisme for et europeisk forsoningsråd.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

En snau uke etter at Tony Blair ga seg som Midtøsten-kvartettens spesialutsending, er han klar for nye oppgaver. Nå skal Blair bekjempe religiøs og politisk ekstremisme som leder for The European Council on Tolerance and Reconciliation (ECTR).

LES MER: Jødehatet vi nekter å se

Kriminalisere

Der vil han blant annet jobbe for å kriminalisere holocaust-benektelse. Organisasjonen har også som mål å få på plass tydeligere definisjoner av rasisme og antisemittisme, og å presse myndigheter til å betale for sikkerheten ved synagoger og jødiske skoler, melder Religion News Service.

Blair gikk av som spesialutsending i Midtøsten i slutten av mai. Ifølge Financial Times skal Blairs dårlige forhold til palestinske myndigheter og hans næringslivsinteresser vært årsaker til fratredelsen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Kontroversiell

Kjell Magne Bondevik, leder og grunnlegger av Oslo Center for Peace and Human Rights, har ikke hørt om ECTR før. Han har møtt Blair ved flere anledninger.

– Han har over lang tid engasjert seg i interreligiøst arbeid, noe som vil komme med godt med. Det må jo også nevnes at han er kontroversiell i Midtøsten og den muslimske verden på grunn av invasjonen av Irak i 2003. Han har møtt en del skepsis, og det er et handikap i mange sammenhenger. Spørsmål er hvorvidt det vil slå ut i denne jobben, sier han.

LES MER: Krever antisemittisme inn i læreplanen

Ulik definisjon

Et av ECTRs mål er å få europeiske land til å kriminalisere holocaust-benektelse. Forsker Øivind Kopperud ved Holocaust-senteret forteller at kriminalisering blir hyppig diskutert rundt omkring i Europa, og at det reiser mange prinsipielle problemstillinger.

– Det er veldig mange nyanser når man eventuelt skal definere hva som skal være forbudt. Enkelte benekter for eksempel ikke at jøder ble drept, men derimot at gasskamre ble brukt. Her er det en rekke ulike varianter.

Kopperud nevner Tyskland og Østerrike som land der holocaust-benektelse kan bli 
straffeforfulgt

– I utgangspunktet burde benektelse møtes med motargumenter framfor rettslige sanksjoner. Men vi må også forstå at i for eksempel tysk sammenheng har benektelse av holocaust en helt annen betydning enn i en del andre land, og at samfunnets reaksjon også som en konsekvens av dette vil kunne være sterkere.

Hemmelige penger

Det vakte nylig oppsikt da det ble kjent at Tony Blair krevde 4 millioner kroner for å tale i 20 minutter på Gunhild Stordalens Eat-konferanse.

I den nye jobben får ikke Blair utbetalt lønn personlig, men hans eget trosfond skal tilføres et årlig beløp. Hvor mye ønsker han ikke å offentliggjøre.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter