Nyheter

Homofile muslimer diskrimineres

Homofile muslimer utsettes også for rasisme fra nordmenn med samme legning, ifølge organisasjonen Skeiv Verden.

– Mange i Skeiv Verden sitt nettverk forteller at de opplever å bli diskriminert som innvandrere. Flere har opplevd rasisme på for eksempel skeive utesteder og på skeive nettdatingsider, sier Nora Mehsen.

Hun er leder av Skeiv Verden, en organisasjon som arbeider for å fremme rettighetene og levekårene til lesbiske, homofile og transpersoner med minoritetsbakgrunn. Mehsen har vært til stede på Regnbuedagene som arrangeres i Bergen i disse dager. Der det er blitt arrangert en debatt om homofili og islam.

Trakk seg ut

Men for mange homofile muslimer oppleves også miljøene der homofile, lesbiske og transpersoner ferdes, som stigmatiserende.

Norges første åpne homofile muslim, Kaltham Alexander Lie, trakk seg ut av det «skeive» miljøet som følge av rasisme.

– For eksempel ble jeg spurt av de norske homofile hvorfor jeg egentlig er sammen med en nordmann og ikke en muslim. Det er en del mobbing og snakk bak ryggen. Det ble veldig vondt, så jeg trakk meg derfor ut av miljøet. Nå holder jeg meg for meg selv, sier han.

Han kjenner flere muslimer som er homofile, men som lever i skjul. Selv har Lie flere ganger opplevd å bli trakassert av trosfeller.

– Jeg blir fortalt at jeg er et dyr, og at jeg er syk og ødelegger for islam, sier han.

Han har bodd i Norge i 22 år, men sier at situasjonene ikke er blitt så mye bedre.

– Jeg kjenner en liten gruppe muslimer som støtter meg. De sier det er mellom meg og Allah, og at ingen har rett til å kritisere meg.

LES MER: Misfornøyd med homofili-dialog

Etterlyser med kunnskap

I forkant av debatten denne uken har også avisa Blikk intervjuet en muslimsk homofil som fortalte at homofile muslimer møtes med mistenksomhet i det skeive miljøet.

Mehsen i Skeiv Verden etterlyser mer forskning på skeive med minoritetsbakgrunn.

– Det finnes svært lite forskning på levekårene til skeive med minoritetsbakgrunn, så det er vanskelig å si noe generelt om hvordan denne gruppen opplever miljøet der lesbiske, homofile og transpersoner ferdes, sier Mehsen.

LES MER: Får ikkje fritak frå homofiliundervisning

Skeive forbilder

– Vi trenger tiltak som kan bekjempe både islamofobi og homofobi. Vi trenger flere møteplasser for skeive muslimer, slik vi i Skeiv Verden tilbyr.

Mehsen etterlyser politi som kan beskytte bedre mot hatkriminalitet, i tillegg til mer kunnskap i asylsektoren.

– Vi trenger også gode muslimske og skeive forbilder som kan utfordre egne miljøer til å bli mer inkluderende.

Kommunikasjonsrådgiver Ingvild Endestad i Landsforening for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) sier rasisme er en tematikk organisasjonen kjenner til og tar på alvor.

LES MER: Minoritetsmenn blir mer diskriminert

Har felles prosjekt

– Det er viktig med rom for både den religiøse og den homofile identiteten. Vi kjenner til mange som har opplevd rasisme, og det oppleves ekstra sårt når man er dobbel minoritet.

Det er derfor viktig å gjenkjenne rasismen, ifølge henne.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Vi jobber blant annet aktivt med å bevisstgjøre egen organisasjon på rasisme og driver holdningsskapende arbeid. Vi lytter til Skeiv Verden, som vet hvor skoen trykker. I første omgang skal vi ha et felles prosjekt med sikte på å få bukt på rasismen i det skeive utelivet, sier hun.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter