Nyheter

Vil at kongen sier «unnskyld»

Tatere ser gjerne at kong Harald beklager statens behandling av folkegruppen.

Regjeringen beklager, Den norske kirke og arvtageren til Hjemløsemisjonen gjør det samme. Men mange tatere/romanifolk er opptatt av det er en helt annen som skulle framført den offisielle unnskyldningen til folkegruppen:

De ønsker at kong Harald trer fram og beklager den årelange diskrimineringen og de mange overgrepene.

Ønsket kommer fram i rapporten til Vollebæk-utvalget som ble lagt fram mandag – og er blitt båret fram når utvalget har møtt tatere/romanifolk:

«En del uttrykker at det er viktig for dem at unnskyldningen legges frem av Kongen, ettersom landets formelle statsoverhode har en sterk symbolsk funksjon.»

LES MER: Krever at undervisning tilpasses reising

Har gjort det før

De som ønsker at kongen skal komme dem i møte, peker på at han har gjort en gang før. I 1997 sa kong Harald dette da han åpnet Sametinget:

«Den norske stat er grunnlagt på territoriet til to folk - nordmenn og samer. I dag må vi beklage den urett den norske stat tidligere har påført det samiske folk gjennom en hard fornorskningspolitikk".

Laila Susanne Vars, direktør ved Gáldu, Kompetansesenter for urfolks rettigheter, mener at de taterne/romanifolkene som ønsker å høre kongen si «unnskyld» på vegne av storsamfunnet, har et poeng.

– I Norge ble den offentlige unnskyldningen som kong Harald kom med på Sametinget i 1997, selve hoveddoktrinen for samepolitikken i årene som fulgte, skriver hun i et notat til Vollebæk-utvalget som Gáldu-direktør. Vars satt også i Vollebæk-utvalget.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Fikk følger

Menneskerettighetsforsker Jemima García-Godos – som i dag er førsteamanuensis på Universitetet i Oslo – støtter Vars i en artikkel på galdu.no:

– I dag er det klart at den norske regjeringens samepolitikk bygger direkte på kongens tale og hans unnskyldning.

I notatet til Vollebæk-utvalget understreker Varsi at kongens unnskyldning ble fulgt opp:

– Det ble også etablert økonomiske erstatningsordninger.

LES MER: Ber om rettferdige erstatninger

Skal ha dialog

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H), som mandag beklaget på vegne av Solberg-regjeringen, lover å vurdere alle forslag fra Vollebæk-utvalget, men først skal rapporten ut på høring. Noen vurdering av erstatningsordningene som ofrene har kunnet søke om, vil han ikke uttale seg om.

Men Sanner lover å holde oppe dialogen med taterne/romanifolket om veien videre.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter