Nyheter

Europa får unges råd mot ekstremisme

Rashad Ali ble radikal som 13-åring.

– Det finnes sprekker i alle politiske syn. Finner du dem, kan du plukke fra hverandre ekstreme ideologier og få folk til å tenke, sier den tidligere radikale islamisten Rashad Ali.

Briten deltar på en ungdomskonferanse som åpnes av statsminister Erna Solberg (H) torsdag. Han er en av omkring 200 unge mennesker som har engasjert seg mot ulike former for ekstremisme, og som deltar på konferansen. Fra Norge deltar blant andre Faten Mahdi Al-Husseini.

Fredag kommer også myndighetspersoner fra hele Europa for å ta imot råd fra ungdommene. Arrangementet følger opp den amerikanske presidenten Barack Obamas toppmøte mot ekstremisme i februar.

Rashad Ali sluttet seg til den revolusjonære islamistorganisasjonen Hizb-ut-Tahrir i hjembyen Sheffield da han var 13-14 år. Budskapet om rettferdighet og motstand mot vestlig dominans og kapitalisme, traff ham. Samtidig var mange av lederne i gruppa folk som hadde tillit.

– De var lærere og forelesere. De var interessante, vellykkede og intelligente; de var rollemodeller, forklarer briten.

LES MER: Plukker fra hverandre Koranen

Tilpasser budskapet

Organisasjonen er dyktig på å tilpasse budskapet, ifølge Ali. Til studenter snakker de om verdenspolitikk og ideologi. Arbeidsløse får høre om urettferdigheten i vestlige samfunn. Uansett problem er svaret alltid islamsk tilhørighet og et kalifat – en islamsk stat.

Etter hvert gikk Ali til topps i organisasjonen og ble ansvarlig for dens aktiviteter på universiteter i hele Storbritannia. Så vendte han dem ryggen. Hva skjedde?

Han begynte å stille spørsmål ved ideologien og det ekstreme ved det de sto for, ifølge ham selv.

– Selv om verden er urettferdig, er alternativet de presenterer, ganske ekstremt. Selv ikke religion rettferdiggjør ekstrem ideologi, sier han, og viser til at gruppa blant annet aksepterer selvmordsaksjoner, selv om den ikke selv bruker vold.

LES MER: Slik skal radikal islam stoppes

– Må forstyrre balansen

Ideen om et kalifat framsto etter hvert som ulogisk. Hizb-ut-Tahrir anerkjenner både sjiaers og sunniers tolkninger av islam, som har vidt forskjellig syn på alt fra ekteskap til abort.

– Det fins derfor ikke en islamsk stat med en islamsk lov, sier han.

– Dersom du kan finne disse sprekkene, kan du forstyrre balansen og begynne å plukke fra hverandre ideologien og følelsen av tilhørighet, sier Ali.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Han jobber i dag for organisasjonen Centri som samarbeider med politi, fengselsvesen og skoler for å forhindre radikalisering og hjelpe folk ut av radikale miljøer. Han er svært opptatt av sivilsamfunnets rolle i arbeidet. Selv om disse menneskene sier de hater samfunnet, har de også familie og føler tilknytning til hjemstedet sitt, påpeker han.

Samtidig må samfunnet ellers slutte å gjøre muslimer til «de andre». Å engasjere seg i sakene de unge er opptatt av, for eksempel krigen i Syria, kan for eksempel gi dem en følelse av å høre til i samfunnet ellers, i stedet for å knytte seg til radikale grupper.

LES MER: Disse muslimene vil skape verdensfred med perler og musikk

– Ikke bare harde tiltak

Europaminister Vidar Helgesen (H) og barne-, likestillings og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) reiste onsdag på båttur med flere av de unge anti-ekstremistene.

– Det å bekjempe voldelig ekstremisme krever ikke bare tiltak i den harde enden: sikkerhet, etterretning og politiinnsats. Det krever også mobilisering av dem som ikke er ekstreme, sier Helgesen til NTB.

Et av formålene med konferansen er å skape et nettverk av unge, moderate stemmer som kan være en motvekt mot de radikale, forklarer han.

– Man kan få inntrykk av at en hel generasjon av ungdom fra innvandrermiljøene i Europa er henfalne til ekstremisme. Realiteten er at den store majoriteten er moderate. Poenget er å få fram de stemmene, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter