Ærlig talt, Gud!

Noen hviler mest i troen. Andre går stadige runder med Gud. Jeg gjør begge deler, skriver presten Sunniva Gylver.

Moses fører israelittene ut av Egypt. Maleri av József Molnár.
Publisert Sist oppdatert

Tenk deg at du ad hoc er blitt leder for en stor gruppe mennesker, på flukt fra slavearbeid i et fremmed land. Dere er i en ­ekstremt kritisk situasjon, med havet foran dere, og forfølgere etter dere, og valget ser ut til å være redusert til valget mellom ulike måter å dø på. Helt fra starten av har dette vært et høyrisikoprosjekt, fylt av det du opplever som urett og utnyttelse,­ politisk spill og intriger, Guds ­mirakuløse maktdemonstrasjoner, og folkets frykt, uvisshet og ambivalens. Nå har det toppet seg, og folkets fortvilte anklager og raseri rettes mot deg. Du prøver å bevare roen og sette mot i dem, gjennom å apellere til deres felles tro på at Gud er med dere og vil berge dere. Og så får du følgende melding fra Gud: «Hvorfor roper du til meg?»

Jeg hører knapt Moses rope til Gud i akkurat denne teksten. Men det er unaturlig hvis han ikke gjør det. Skal han få påpakning for å bruke utestemme til Gud i en sånn situasjon? Ærlig talt, Gud!

Noen hviler mest i troen. Andre går stadige runder med Gud. Jeg gjør begge deler. Den Gud som trer fram i Bibelens fortellinger, i kirkens historie og tradisjon, i nåtidens menneskelige erfaringer og virkelighet(er), er for meg både en Gud å hvile hos, å rope til, å gå runder med, å bøye kne for, å utforske, å takke, å anklage.

For å lese saken må du være abonnent

Bestill abonnement her

KJØP