Nyheter

Kan miste evnen til å navigere

– Noe er alvorlig galt i naturen, sier bieforsker.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Rundt 5.000 birøktere i USA mistet 42,1 prosent av sine honningbier på ett år. I 2013 og 2014 var tallet rundt 34 prosent. For første gang er biedøden større om sommeren enn om vinteren, og det vekker oppsikt.

Nå varsler president Barack Obama tiltak. Han vil gjøre store områder om til blomsterenger og bruke millioner av dollar på forskning. Samtidig vurderer han forbud mot noen typer sprøytemidler.

– Biedøden er høyere enn normalt, og det er betenkelig. Det henger sammen med sykdommer, men omfanget tilsier at det også er andre faktorer, som for eksempel bruk av sprøytemidler. Det gjør at biene mister evnen til å navigere og finne tilbake til kubene, sier bieforsker Frode Ødegaard ved Norsk institutt for naturforskning, til Vårt Land.

Han påpeker at fjorårets store tap i USA gjelder honningbier, ikke villbier/humler. Honningbier er husdyr, og tap av disse må først og fremst anses som et økonomisk problem fordi det koster penger å erstatte kubene som igjen kan påvirke matprisene.

– Men dette er imidlertid også et tegn på at det er noe alvorlig galt i naturen og at naturlige pollinatorer og andre arter kan respondere på lignende måte. Da snakker vi om økologiske konsekvenser.

LES OGSÅ: Hotellrom med summetone

Mangler blomster

Norge har ikke vært så hardt rammet som for eksempel USA. Men også her er de pollensamlende insektene under press. Av de 35 humleartene i Norge er seks i ferd med å dø ut, melder NTB. En tredel av de 206 bieartene som er registrert her til lands, er oppført som truet i Norsk Rødliste, og 12 arter kan være forsvunnet for godt.

– I likhet med USA har vi også her hjemme for få blomster som kan gi biene næring. For villbiene er det i tillegg for få steder å finne boplass.

Sykdommer er også er stort problem for birøktere i Norge. Her hjemme og i Europa forøvrig er det derimot mer restriktiv bruk at sprøytemidler enn i USA. Blant annet har EU et toårig midlertidig forbud mot bruk av de skumleste plantemidlene.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Tre tiltak

– Vil Obamas tiltak virke?

– De er viktige, men det kommer an på hvor omfattende de blir. Dramatiske endringer må til for å opprettholde naturens mangfold, spesielt ville bier, sier Ødegaard.

– Hva kan hver enkelt av oss gjøre?

– Jeg vil nevne tre viktige tiltak: Å sette av litt plen til blomstereng, plante bievennlige blomster og unngå sprøytemidler i hagen. I tillegg må landbruksmyndighetene på banen slik at gammel slåttemark og blomsterrike enger blir opprettholdt.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter