Nyheter

Vil kartlegge norske muslimers jødehat

– De muslimske ungdommene vet for lite om jøder og hvordan ting henger sammen, sier aktivitetsleder Iklaque Chan.

I Bærum er det nylig gjort en spørreundersøkelse blant 500 muslimske ungdommer om deres forhold til jøder og staten Israel. Det er aktivitetssenteret Marie Plathe som står bak undersøkelsen. Senteret har i lengre tid jobbet med ungdommer som er på vei til å bli radikalisert.

Tallene fra undersøkelsen er ennå ikke ferdig analysert, men ifølge daglig leder Ikhlaque Chan viser en foreløpig gjennomgang at mange av de muslimske ungdommene mangler kunnskap om jøder, jødedom og staten Israel. Flere har også problemer med å skille mellom jødedom som religion og israelsk politikk.

Ingen oppgir at de har hatt negative erfaringer med jøder og ingen svarer ja på om de misliker jøder.

Derimot svarer flere at de har brukt «jøde» som skjellsord. Flere tror også at det finnes en amerikansk-jødisk konspirasjon mot muslimer.

– Dette viser at de muslimske ungdommene vet for lite om hvordan ting henger sammen, sier Chan.

Fra jødehat til islamofobi

Europeiske muslimer er mye mer antisemittiske enn resten av befolkningen, viser en ny rapport. Halvparten av den muslimske befolkningen i Frankrike, Østerrike og Belgia har antisemittiske holdninger. Rapporten ble presentert i fredagens Klassekampen.

Shoaib Sultan, rådgiver i Antirasistisk Senter, er ikke overrasket over funnene, og minner om at mange muslimer kommer fra land med utbredte antisemittiske holdninger.

Rapporten viser blant annet til en studie fra 2013 der kristne og muslimer i en rekke europeiske land blir spurt om jøder er til å stole på. 64,1 prosent av muslimene i Østerrike svarer nei. Til sammenligning mener 10,7 prosent av landets kristne det samme. I Frankrike mener 43,4 prosent av muslimene at jøder ikke er til å stole på – mot 7,1 prosent blant franske kristne.

LES MER: – Jødehatet dukker ikke lenger bare opp på hatmøter eller rare nettsteder.

Ber om mer fakta

I 2012 ble det gjort en undersøkelse som avdekket at 12 prosent av befolkningen i Norge har sterke fordommer mot jøder. Men det er aldri undersøkt om norske muslimer er særlig antisemittiske. Antirasistisk senter har bedt om at en slik undersøkelse blir utført. Med konkrete tall blir det lettere å erkjenne problemet og å sette i gang tiltak.

Ervin Kohn, forstander i Det mosaiske trossamfunn, er enig.

– For at det muslimske miljøet i Norge skal ta tak i dette, bør de ha et godt faktagrunnlag. Det bør myndighetene bidra til, sier han til Klassekampen.

Han tror tendensen i Norge er lik den som er i Europa forøvrig, og ber de muslimske miljøene gå i seg selv.

LES MER: Frykt og kjærlighet får jødene til å pakke flyttelassene

Jødehat – islamofobiens opphav

Også Sultan i Antirasistisk Senter tror antisemittiske holdninger i Norge er noe mer utbredt blant muslimer enn i befolkningen forøvrig.

– Blir dette tatt på alvor i de muslimske miljøene?

– Mange er bevisste på at de finnes, men jeg er usikker på om og hvordan de blir tatt tak i, sier han.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Rapporten viser også at antisemittiske konspirasjonsforestillinger står mye sterkere blant muslimer enn blant folk flest i Europa. 44 prosent franske muslimer tror for eksempel på ideen om at sionistene styrer verden. I befolkningen forøvrig er tallet 16 prosent.

– Det er viktig å få muslimer til å forstå at den islamofobien man ser i samfunnet i dag er tankegods hentet fra antisemittismen. En slik erkjennelse kan virke som vaksinasjon mot slike holdninger, sier Sultan, som også har vært leder i Islamsk Råd.

– Er det store forskjeller mellom de muslimske miljøene?

– Det er det grunn til å anta. Holdninger fra hjemlandet forplanter seg ofte videre.

LES MER: – Antisemittismen er på vei tilbake, skriver Erling Rimehaug

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter