Nyheter

– Jeg er kjempeglad for at Tajik er muslim

Hege Storhaug ønsker et opprør mot muslimske lovskoler.

Hadia Tajik forvirrer islamkritikere som Hege Storhaug, som ønsker å framstille islam som kun undertrykkende mot kvinner, skrev Berit Aalborg. I Dagsnytt 18 barket Aalborg og Storhaug sammen om islam og kvinnesyn.

– Tajik knuser bildet som organisasjonen Human Rights Service prøver å skape av muslimer, et bilde som gjelder mange, men ikke alle. Jeg har lest tekster på nettstedet deres som prøver å undergrave at det finnes endringer i en del muslimske miljøer i Europa, sa Berit Aalborg, samfunnsredaktør i Vårt Land, i debatten.

LES AALBORGS KOMMENTAR: «Den muslimske feministen»

Gir applaus

Hege Storhaug mener at Aalborg tar feil og understreker at hun og Human Rights Service applauderer det som Hadia Tajik har gjort når hun som muslim har giftet seg med en mann som ikke er muslim. Storhaug mener Tajik er en stjerne og et enormt forbilde for muslimske jenter.

– Problemet som Berit Aalborg og jeg har diskutert mange ganger, er at islam er en lovreligion og fastslår et syn på ekteskap. Det sentrale her er at Hadia Tajik her har satt den personlige friheten over islamsk lov. Hun taler makta midt imot, sa Storhaug.

LES OGSÅ: Flere imamer snur om ekteskap

Nye syn

Aalborg understreket at tekster i Koranen kan tolkes på ulike måter, på samme måte som også bibelske tekster kan tolkes ulikt.

– Jeg refererer til hva de lærde i islam sier. Det vi trenger er et opprør mot de lærde, sa Storhaug.

– Dette er ikke så unisont. En del steder i Europa er det nå imamer som sier ja til å begynne å vie muslimske kvinner med ikke-muslimer. På bloggen din viser du til giftermål i Islamabad. Vi lever i Norge i dag, og her er det mange kvinner som agerer annerledes, understreket Aalborg.

– Vi har gjort den viktigste jobben nå i år ved at «Jeanette» publiserte den teksten på vår nettside. Vi må ha fakta på hva som er situasjonen på bakken. Både Berit Aalborg og flere hevder at imamer tillater den typen ekteskap, men vi har ingen dokumentasjon på det, sa Storhaug.

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter