«Reklame som villeder forbrukeren er ulovlig og i strid med markedsføringsloven. Derfor vil Miljøpartiet De Grønne at retusjert reklame skal merkes», heter det i resolusjonen som ble vedtatt med stort flertall lørdag ettermiddag.
Reklamen skal merkes tydelig. Overtramp skal straffes med bøter, fastslås det i forslaget fra Bærum MDG og Grønt kvinnenettverk.
I sin tale til landsmøtet kalte talsperson Hilde Opoku forslaget «et lite, men viktig steg i retning mot et samfunn med mindre forbrukspress og skjønnhetsperfeksjonisme».
[ LES MER OM DE GRØNNES LANDSMØTE ]
Vakte følelser
Temaet vakte følelser under debatten på landsmøtet lørdag.
Én delegat ba partifellene la forslaget ligge:
– Skjønnhestyranniet er en hydra. Kutter du det ene hodet av, vokser et nytt et ut. Forslaget viser urealistiske forventninger til reklamebransjen og folk flest i en hektisk mediehverdag. Det er praktisk ugjennomførbart. Hvem skal ta regningen? Dessuten: Hvem bruker ordet retusjering i 2015? Det heter «fotoshoppa», utbrøt han, til humring fra salen.
Skeptikeren fikk svar på tiltale fra Anna Kvam, talsperson i Grønn Ungdom:
– Det er revnende likegyldig hva man kaller det. Det er fryktelig trist hvis idealet ungdommer styrer etter er skapt i et dataprogram.
LES MER: MDG slo på tråden til KrFs landsmøte
Døtre
En annen delegat hadde fått streng beskjed fra sine døtre på 19 og 20 år om at dette var et viktig forslag.
Nikki Schei, førstekandidat i Bærum kommune, viste på sin side til «verdens mest kommersielle marked», USA:
– I dag legger representanter der fram en utredning om å forby retusjert reklame. Når de skjønner det der, er det på tide at vi i Norge går for dette.
Sara M. Blichner i Grønn Ungdom ramset opp:
• 24 prosent av jentene i 10. klasse oppgir depressive symptomer.
• 50.000 nordmenn har spiseforstyrrelser.
– Også helt vanlige reklamer vi ikke tenker over er retusjerte. Det sniker seg inn i underbevisstheten. Alle Hennes & Mauritz-modellene har jo identiske kropper, sa hun.
LES MER: Vil ha både i pose og sekk
Psykisk helse
Livskvalitet – det gode liv - var et gjengangertema fredag og lørdag. I den forbindelse ble psykisk helse også tatt opp.
I sin åpningstale tok talsperson Hilde Opoku til orde for en helhetlig forebyggende tilnærming til det hun beskriver som en «skremmende» utvikling i den mentale folkehelsen.
«De som har mest kontakt med psykisk spesialisthelsetjeneste er gutter 10-14 år og jenter 15-19 år», sa hun.
Mye tyder på at stadig forbruksvekst forringer livskvaliteten, hevdet Opoku. En tiltakspakke legges fram for Stortinget neste uke, røpet hun. Der foreslår MDG at regjeringen skal legge fram en plan for forbruksreduksjon med et konkret mål.