Nyheter

Lesbisk prest kan bli biskop

– Det gir meg kvaliteter og kompetanse som de andre ikke har, sier Kristine Sandmæl.

For første gang er en åpen lesbisk nominert til biskop i Den norske kirke.

– Jeg legger ikke skjul på at jeg er lesbisk, men jeg synes ikke det er en side av meg som er så forferdelig interessant for andre enn meg, sier sokneprest Kristine Sandmæl til Vårt Land.

– Kirken har plass til alle, og for meg er ikke min legning noe problem. Jeg går ut fra at det er andre sider ved meg enn legningen min som har ført til at jeg er nominert.

LES MER: Tre kvinner nominert til biskop

Tre av fem er kvinner

Tirsdag presenterte Sør-Hålogaland bispedømmeråd sine fem kandidater til å overta biskop Tor B. Jørgensens stilling: professor Hallgeir Elstad (50), prost Olav Rune Ertzeid (55), prost Ann-Helen Fjeldstad Jusnes, sokneprest Kristine Sandmæl (45) og bymisjonsprest Kari Veiteberg (54).

Kristine Sandmæl er den av de fem som har engasjert seg tydeligst i offentligheten i spørsmålet om homofiles plass i kirken. Hun har blant annet vært med på å arrangere nettverkssamlinger for homofile og lesbiske prester.

– Åpen og inkluderende folkekirke

Lofoten-presten legger ikke skjul på at hun selv er lesbisk.

– Jeg gleder meg over å jobbe i en åpen og inkluderende folkekirke, med lav terskel og plass til hele mitt liv.

– Hva tenker du om at du er den første åpent homofile som er bispenominert?

– Det er en stor ære og tillit å bli nominert, og jeg ser på det som en anerkjennelse av jobben jeg gjør som prest og i ulike andre kirkelige sammenhenger. Jeg opplever at jeg er bispenominert som Kristine, som den jeg er. At jeg er homofil er en del av det jeg er. Jeg tenker at det gir meg kvaliteter og kompetanse som de andre nominerte ikke har, svarer Kristine Sandmæl.

– Kan leve med ulike syn

– Kan din homofile legning bli et problem i gjerningen som biskop – hvis du blir tilsatt?

– Noen vil kanskje synes det er utfordrende. Men jeg er tilhenger av en kirke hvor vi alle kan leve side om side, uansett syn på spørsmålet om homofili og homofilt samliv, svarer Sandmæl.

Hun er selv prestenes representant og nestleder i Sør-Hålogaland bispedømmeråd. Men på grunn av inhabilitet har hennes vararepresentant, sokneprest Ådne Njå, deltatt i nominasjonsprosessen.

Kirkerådet bestemmer til slutt

Mange runder gjenstår før det blir klart hvem som blir Tor B. Jørgensens etterfølger. Fram til 27. mai er det mulig å fremme kandidater til supplerende nominasjon.

Deretter skal «grasrota» i bispedømmet si sin mening i en avstemning der to av kandidatene vil falle ut. Innen 1. september skal Sør-Hålogaland bispedømmeråd og de 12 biskopene i Den norske kirke gi sine begrunnede uttalelser om hvem av de tre gjenværende kandidatene de mener er best skikket til å bli ny biskop i nord.

Det er Kirkerådet som foretar tilsettingen av den nye biskopen i Sør-Hålogaland. Det skjer på møtet i Bodø 16. – 18. september.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter